Kuşadası Kütüphane Salonu"nda gerçekleştirilen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay"ın yanı sıra, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Garnizon Komutanı Murat Biçer, Kuşadası Belediye Başkanı Vekili Yahşi Karamollaoğlu, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkan Vekili Mustafa Tatar, Aydın İl Özel İdaresi Müdürü Halil İbrahim Aktemur ve Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Bülent Bakyaz ile otel sahipleri, acenteciler ve esnaf temsilcileri katıldı. Kuşadası için büyük önem taşıyan turizm koordinasyon toplantısına az sayıda otelci, acenteci ve esnafın katılması büyük tepki çekerken, toplantının yapıldığı salonunun büyük bölümünün boş kalması dikkat çekti.
Kuşadası İlçe Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısının açılışında konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, sezon başı alınan önlemlerle hanutçuluğun sıfır noktasına geldiğini belirterek, mobese kamera sisteminin de kurulmasıyla güvenlik açısından başarılı bir sezonun geride kaldığını söyledi. Konaklama turizminde doluluk oranının yüksek olması ve gemi turizmindeki artışa rağmen esnafın sıkıntı yaşadığına dikkati çeken Aydın Valisi Mustafa Malay, “ Bu sıkıntıların ana kaynağı konaklama turizmindeki her şey dahil sistemi. Öncelikle bu sistem büyük bir israfa yol açıyor. İkincisi de her şey dahil sistemi yüzünden turistler otellerinden dışarıya çıkmıyor. Bu sistem mutlaka kaldırılmalı. Bunun yanında otellerin çok düşük fiyat vermesi de büyük bir ekonomik kayba neden oluyor. 5-10 Euro"ya yıldızlı otellerde her şey dahil tatil yapmak demek, bedava tatil yapmak demektir “ dedi. Gemilerle gelen turistlerin de büyük alış veriş merkezlerine yönlendirilmesi ve gelen turistlere Türkiye"nin ve Kuşadası"nın kötülenmesinin hainlik ile eşdeğer olduğunu vurgulayan Aydın Valisi Mustafa Malay, “ Bu konuyla ilgili adli ve idari işlemler yürütülüyor. Ayrıca, bu soruna köklü bir çözüm bulmak için de çalışmalar yapıyoruz. Esnafın mağduriyetini mutlaka önlememiz gerekiyor“ diye konuştu.
Her şey dahil sistemiyle ilgili tartışmalara değinen Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise her şey dahil sisteminin bir standardı olmadığı için hem turizme büyük zarar verdiğini hem de şikayetlere yol açtığını söyledi. Bu konunun mutlaka bir standarta bağlanması gerektiğini vurgulayan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, “ Her şey dahil ama neye göre dahil. Bu bile belli değil. Standart olmayınca yoğun şikayetler oluyor. Ayrıca, fiyatlardaki düşüklük de otellere büyük zararlar getiriyor. Bu konuda acilen adım atmamız ve en azından stardarta bağlamamız gerekiyor” dedi.
2008 turizm sezonunun genel bir değerlendirilmesinin yapılıp, 2009 sezonuyla ilgili alınması gereken önlemlerin tartışıldığı toplantıda ayrıca Vali Mustafa Malay, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Malay, gelen önerileri de tek tek not alırken, toplantının önümüzdeki hafta içerisinde devam etmesi için çalışma yapacaklarını kaydetti.