“Kuşadası Doğal ve Kültürel Kimliğini Yeniden Kazanıyor” sloganıyla Kuşadası Sea Light Otel"de gerçekleştirilen sempozyum 9 Kasım tarihine kadar sürecek. 18 ayrı oturumda 100"e yakın bilim adamanın tebliğ sunacağı sempozyum yapılacak değerlendirme ile son bulacak. Sempozyumda sunulan tebliğler ve ortaya konulan görüşler daha sonra Kuşadası Belediyesi tarafından kitap haline getirilecek.
“Doğal ve kültürel değerlerin korunması yönelik çalışmalar ve Kuşadası örneği” konulu oturuma konuşmacı olarak Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ile Kuşadası Belediyesi"nden Dr. Ayşe G. Şerifoğlu ve Mimar Ümit Özkan ile Kadıkalesi Kazı Heyeti Başkanı Zeynep Mercangöz, ADÜ Kuşadası Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman E. Çolakoğlu ve Kuşadalı yerel tarih araştırmacısı Müjgan Şavkay katıldı.
Oturumda konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Kuşadası"nın bir kimlik çelişkisi yaşadığını ancak Kuşadası Doğal ve Kültürel Kimliği"ni Yeniden Kazanıyor “ sloganı ile yaptıkları girişimler sonucu bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını söyledi. Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, “ Tarihi Kaleiçi Bölgesi ve restorasyon ve renovasyonu, Kadı Kalesi kazılarının başlatılması, Kuşadası Doğal Miraslarından plajların düzenlenmesi ve mavi bayrak kriterlerine uygun hale getirilmesi, tüm şehirde görsel kirlilikle mücadele, çekme mesafelerinin yeniden düzenlenmesi, bölgenin katı ve sıvı atık sorunlarının çökümüne yönelik Avrupa Birliği destekli Entegre Çevre Projesi"nin hayata geçirilmesi, turizmin geliştirilmesine yönelik Kongre Vadisi Projesi"nin başlatılması planlı şekilde yaptığımız çalışmaların başlıca unsurlarıdır” dedi.
Bu arada, oturumda konuşan Kuşadası Kadı Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, kadı kalesindeki kazıların başlangıcından bugüne kadar olan bölümünün slayt eşliğinde bir sunumunu gerçekleştirdi. Daha sonra Kadı Kalesi kazıları hakkında açıklamalar yapan Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, “ Sekizinci kazı sezonunun ardından, kazının çok kısa geçmişine karşılık bugüne kadar çok sayıda bilimsel sonuca ulaşılmıştır. Her yıl adeta bir yaz okulu heyecanın yaşandığı kazının buluntuları bugüne kadar altı lisan ve yüksek lisan tezine konu olmuştur. Halen yürümekte olan sanat tarihi doktoralarının yanı sıra üç arkeometri doktorası da Kadıkalesi buluntuları ile şekillenecektir” diye konuştu.