Dünyada ilk kez 2008 yılında Girit’te gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk defa Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrede biyoarkeoloji derneği kuruluması yolunda ilk adım atıldı.
Kuşadası’nda 4 gün süren uluslar arası kongreye ev sahipliği yapan Yeni Yüzyıl Üniversitesi birçok yerli ve yabancı katılımcıyı Anadolu topraklarında bir araya getirdi. Kongre düzenleme kurulu başkanlığını yapan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, “Kongremiz son derece başarılı geçti. Günümüz teknolojileri sayesinde medeniyetler beşiği Anadolu’da kurulan uygarlıkları incelemek, tanıtmak ve yarınlara ışık tutmak hayaliyle Kuşadası’nda düzenlenen kongrede insanlık tarihinin izleri arandı. Tıp, tıp tarihi, biyoarkeoloji, tıbbi ve moleküler genetik, paleopatoloji, arkeometri, fiziksel antrepoloji ve arkeoloji gibi disiplinlerden gelen katılımcılar; insanların nasıl hastalanıp tedavi edildiklerini, hangi bakterilerin salgın hastalıkları oluşturduğunu, insanların beslenme alışkanlıklarına bağlı diş çürüklerinin hangi dönemde başladığını, göçleri ve akrabalık ilişkilerini tartışıldı “ dedi. Prof. Dr. Kalfaoğlu, “ Ülkemizin önemli arkeolog ve akademisyenlerinin yanısıra ABD’de bulunan Smithsonian Enstitüsü, Almanya’da bulunan Ulm Üniversitesi, İngiltere’de bulunan Cambridge, Birmingham, York, Manchester ve London Üniversiteleri, Yunanistan’da bulunan Girit ve Thesalia Üniversiteleri, Bulgaristan’da bulunan Bilim Akademisi, Gürcistan’da bulunan Tiflis Üniversitesi, İran Tahran Üniversitesi ve Meksika Devlet Üniversitesi’nden katılımcılar üç gün süresince arkeolojik teknolojinin izlerini sürdüler” dedi.
Bu arada, kongreye katılan 8 ülkeden dünyaca ünlü bilim insanları, arkeologların çalışmalarına destek vermek için Biyoarkeoloji Derneği'ni kurulması yönünde karar aldı. 8 ülkeden 40 araştırmacı, kazılarda bulunan insan kalıntılarının cinsiyetini, yaşadığı dönemi ve kalıtsal özelliğini 'ilkel yollarla' belirleyen arkeologlara çeşitli konularda yardım edecek çalışmalar yapacak. Dernek, günümüz teknolojileri sayesinde arkeologların çalışmalarına devrim niteliğinde katkılar sağlayacak. Proje içindeki Türk uzmanlar, arkeologların yaptığı toplu kazılarda ortaya çıkan kemiklerin DNA araştırmasını üstlenecek. Bu kişilerin akraba olup olmadıkları, cinsiyetleri, savaş sonucu mu hastalıkla mı öldükleri gibi sorular tespit edilecek. Dernek üyeleri dünyanın çeşitli yerlerinde kazı çalışmaları yapan arkeologlarla birlikte çalışacak.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu, derneği çalışmalarının dünyada bir ilk olacağını belirterek,” Her üniversitenin bir uzmanlık alanı olacak. Mesela biz DNA konusunda uzman olacağız. Toplu mezarlardan çıkan kemiklerin DNA'sını biz yapacağız. Kemiklerin kimliklendirmesi gelişigüzel yapılıyordu. Örneğin mezarda takı varsa o kişinin kadın olduğu, kemikler büyükse erkek olduğuna kanaat getiriliyordu. Şimdi bu işleri bilim insanları yapacak. DNA'lar çıkartıldıktan sonra bu kişilerin akrabalık derecelerine bakacağız. Bir de bu kişilerin nasıl öldüklerine dair bilimsel bir çalışma olacak“ diye konuştu.
Bu arada, uluslarası kongreye katılan dünyaca ünlü bilim adamlarına Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün tarafından Korumar Otel’de yemek verildi. Büyük ilgi gören yemekte konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, dünyaca ünlü bilim adamlarını Kuşadası’nda ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.