Son olarak heykeltıraş Tülin Atalay’a yaptırılan ve Kuşadası’nın kurtuluş savaşı kahramanlarından Hasan Reis heykelinin açılışı Kuşadası’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümünde gerçekleştirildi.
Kuşadası Belediyesi Vefa Etkinlikleri kapsamında daha önce Kuşadası’nın yetiştirdiği en büyük müzisyenlerden dünyaca ünlü caz ustası Muvaffak Falay(Maffy)’ın Kalekapısı’nda heykeli açılmıştı. Şimdi de Kuşadası’nın yetiştirdiği önemli isimlerden olan Kuşadası’nın kurtuluş savaşı kahramanlarından Hasan Reis’in adını taşıyan bulvarın girişine konulan heykelin açılışı yapıldı. Kurtuluş Bayramı’nda gerçekleştirilen açılış törenine Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Garnizon Komutanı Murat Biçer, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Murat Saraç, Kuşadası Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ören, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Törende ayrıca Hasan Reis'in 90 yaşındaki en büyük torunu Neriman Hepişeri'den, 7 yaşındaki en küçük torun Ege Köseoğlu'na dek Denizel ve Hepişeri ailelerinin fertlerinden Hasan Denizel, Hüseyin Denizel, Turgay Denizel, Kaan Denizel, Mine Hepişeri. Hasan Hepişeri, Yasemin Hepişeri, Mert Hepişeri, Yiğit Hepişeri, Fatma Avar, Alev Avar, Bartu Avar, Hediye Çengel ve Erol Erdem, Tuğba Polat Umut Özgünç hazır bulundu. Zaman zaman duygulu anların yaşandığı törende ilk konuşmayı Hasan Reis ile aynı ismi taşıyan Hasan Denizel yaptı ve kısa konuşmasında böylesine anlamlı bir heykelin yapılmasına katkı sağlayan Belediye Başkanı M. Esat Altungün’e teşekkür etti. Daha sonra konuşan Kuşadası Belediye Başkan Vekili Murat Saraç ise “ Kuşadası Belediyesi olarak kültürel değerlerimize, geçmiş değerlerimize büyük önem veriyoruz. Belediye Başkanımız M. Esat Altungün bu konuda Kuşadası’nın vefasını ortaya koymaya çalışıyor. Amacımız, hem Kuşadası’nın geçmişteki değerlerine sahip çıkmak, hem de kente yeni eserler kazandırarak kentin güzelleşmesini ve kimliğinin oluşmasını sağlamaktır. Hasan Reis Kuşadası için çok önemli bir isim. Onun ismini taşıyan bulvarda böylesine önemli bir eseri hizmete açmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz “ dedi. Törende konuşan Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarının ülkenin bağımsızlığı için verdiği mücadelenin hiçbir zaman unutulamayacağını belirterek, Hasan Reis’in de bölge için önemli bir isim olduğunu ve hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından Kaymakam Esen, Belediye Başkan Vekili Saraç ve Denizel ailesinin fertleri hep birlikte Hasan Reis heykelinin açılışını yaptı.
HASAN REİS(DENİZEL) KİMDİR ?
1870 yılında Girit’te doğan ve 1943 yılında Kuşadası’nda hayatını kaybeden Hasan Reis(Denizel), Kuşadası halkının yardımseverliğini unutamadığı bir hemşerisi. Kuşadası'nın ilk zeytinyağı fabrikasını kurdu. 33 metrelik iki bacası ve ovalardan duyulan paydos düdüğü ile sahilde bir simgeydi. Kış aylarında bedava pirina dağıtarak fakir Kuşadası halkının takdirini ve sevgisini kazandı. Kurtuluş savaşında Mahmut Esat Bozkurt ve Şükrü Saraçoğlu ile birlikte Kuşadası bölgesinin Milli mücadelesine önemli destekler verdi. Hasan Reis, 1919'da Kuşadası'na gelen işgal kuvvetlerinin Komutanı İtalyan teğmen Luka ile Kurtuluş savaşı boyunca geçirdiği süreçte, önceleri öldürmeyi planladığı işgalci komutanı, Türk Dostu ve Kurtuluş Savaşı destekçisi haline getirdi. Sonraları General olan Luka anılarında, "Hasan Reis sayesinde Türk dostu oldum" der. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sisam'ı (Samos) işgal eden Almanlardan Yunanlıların Kuşadası'na kaçmasında mavnalar ile yardım etti. Oğlu Ali Denizel ile birlikte Hasan Reis pek çok masum Yunanlıyı ölümden kurtardı.