Kuşadası Belediyesinde 2009 yılında ihaleler ile  doğrudan alımlarda belediyenin zarara uğratıldığı, CHP’li Belediye Başkanı Esat Altungün, bazı daire amirleri ve çalışanlarının ihaleye fesat karıştırdıkları ve görevlerini kötüye kullandıkları  belgelendi.

 
DSP’li Belediye  Meclis Üyeleri Behçet Alp, Yusuf Güneş, Abdullah Gür ile Faik Alp’in başvurusu üzerine inceleme başlatan Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı, incelenmesi istenen iki klasörü üç kişilik bilirkişi heyetine gönderdi. Hukukçu Ziya Gökçe, Mali Müşavirler H.Bayram Türk ile Süheyla Erbaşol’un inceleme sonunda hazırladığı 31 sayfalık raporda, Kuşadası Belediyesinde bir yıl içinde yapılan işlemlerin neredeyse tümünde “usulsüzlük ve görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma” suçunun işlendiğini kayıt altına aldı. Bilirkişi heyeti incelemesinde “Emlakçıdan defalarca yemek faturası,  beyaz eşya satıcılarından  mobilya alındığı, doğrudan temin yöntemindeki üst harcama limitine uyarlanması için harcama miktarının bölünerek 325 defada alım yapılarak usulsüzlük yapıldığı, ihalelerde fesat suçunun işlendiği” belirlenerek belediye başkanı ile yaklaşık 50 belediye çalışanının görevini kötüye kullandığı ayrıntılarıyla rapora yansıtıldı.
 
31 Sayfalık raporda neler var neler…
 
Yapılan alımların neredeyse tamamında Kamu ihale yasasına aykırı davranılmış. Alışverişler hep aynı işyerlerinden yapılmış. İhale yasasının ‘doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen, önceden öngörülmeyen durumlarda’ uygulanması gereken pazarlık ve doğrudan temin usulü günlük rutin alış yöntemi olmuş. Faaliyette olmayan şirketlerden teklif alındı. Emlak şirketi defalarca pide, yemek, meşrubat faturası kesti. Kuşadası’nda yüzlerce lokanta ve restaurant varken yemekler ve teklifler hep aynı işyerlerinden alındı. Faturalara  yemek miktarı, birim fiyatı, adisyon fişi yansıtılmadı. Çiçek alımına 428 bin, iş makinesi çalıştırmaya ise 332 bin harcandı. Yapılan alımların yüzde 80’i piyasa fiyatlarından yüksek. Yasalara göre açık ihale ile yapılması gereken 325 alım, doğrudan temin ile yapıldı. Doğrudan temin yöntemi çok fazla kullanılarak edinim ifasına fesat karıştırıldı. Yasalara aykırı olmasına rağmen belediye meclis üyeleri ve akrabaları belediyeye mal satışı yaptı. Piyasa araştırma tutanaklarına göre hep aynı ve işle ilgisi olmayan firmalardan  teklif alındı. Tutanaklar hep aynı kişilerce düzenlendi. İşle ilgisi olmayan kişilerden görevli seçildi. 4734 Sayılı ihale yasasının 7. maddesine aykırı davranıldı.  Aynı tarihte, birkaç kez onay alınıp aynı işyerinden  piyasa araştırma ve denetim işlemleri yapılmadan alım yapıldı. Huzurevi için yemek ve kahvaltı ihalesi ayrıca yapılmasına karşın çok yüksek miktarda su, çay ve şeker alımı yapıldı.
 
Belediyede imza atan neredeyse herkes yandı
 
Üç kişilik bilirkişi heyetinin tespitlerine göre işlenen suçlar ve o suçu işleyerek görevini kötüye kullandığı saptanan, bazıları hakkında iki üç ayrı suç işlediği tespit edilen görevli sayısı şöyle:
 
İhale yasasına göre titiz bir piyasa araştırması yapmayan 9 görevli.  Yasada öngörülen ani ve beklenmeyen durumlar ortaya çıkmadığı halde, yapılmış gibi ihale yapılmasında 3 görevli. Yasada zorunlu olmasına rağmen açık ihale yapmayıp doğrudan temin yöntemiyle alım yapan 4 görevli. Edinim ifasına fesat karıştırma suçundan aralarında belediye başkanı Esat Altungün’ünde bulunduğu 31 görevli. Hizmet alımı sona ermeden ödeme yapılmasında görevi kötüye kullanan Başkan Altıngün ile 38 görevli. İhale harcama yetkilisi 39 görevli. Belediyeler kanununa göre hareket etmeyen başkan Esat Altungün.
 
Meclis üyeleri ne diyor?
 
Kuşadası Belediyesindeki usulsüzlüklerin ortaya çıkarılması için Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran DSP’li dört meclis üyesi, hazırlanan rapor sonrası ortak bir açıklama yaptı.  Konuyu gündeme getirdikleri meclis toplantısında  Belediye Başkanı Esat Altungün’ün  “Belediyemde yolsuzluk var diyenin, savcılığa başvurmayanın alnını karışlarım” şeklinde bizleri tehdit ettiğini hatırlatan meclis üyeleri Başkana “Hani alnımızı karışlayacaktın, bu rapora ne diyeceksin Altungün” diye sordular. DSP Meclis üyeleri Behçet Alp, Faik Alp, Abdullah Gür ve Yusuf Güneş ortak açıklamalarında şu görüşlere yer verdi. “
 
Nihayetinde üç uzman bilirkişi tarafından hazırlanan ve savcılığa sunulan rapor göstermektedir ki, Kuşadası Belediye yönetimi daha göreve geldikleri ilk günden itibaren usulsüz tutum ve davranışları ile kamuyu zarara uğratmışlar, ihalelere fesat karıştırmışlar ve daha birçok sebeple görevlerini kötüye kullanmışlardır. Önemle belirtmek isteriz ki, raporda tespiti yapılan hususlar akıl alacak gibi değildir. Belediyemizin gelirleri adeta birilerine peşkeş çekilmiştir. Evet, Kuşadası Belediyesi’nde birileri göreve gelir gelmez yolsuzluk yapmışlardır. Bu da onların zihniyeti göstermektedir. Esat ALTUNGÜN ve O’nun zihniyetinde olanlar Kuşadası için büyük bir talihsizliktir, kayıptır. Kuşadası bunları hak etmemiştir… “Alnınızı Karışlarım” diye meclis toplantısında efelenen sayın Esat Altungün’e soruyoruz. Hadi şimdi çık halkına hesap ver! Foyası ortaya çıkan ALTUNGÜN’ün 2010 yılı denetim komisyonunda neden uzman kişilerle çalışmadığını şimdi daha iyi anlıyoruz.”
 
-KUŞADASI HABER-