Kuşadası'nda 4 gün süren uluslararası kongreye ev sahipliği yapan Yeni Yüzyıl Üniversitesi birçok yerli ve yabancı katılımcıyı bir araya getirdi. 
     Kongreye ABD'de bulunan Smithsonian Enstitüsü, Almanya Ulm Üniversitesi, İngiltere Cambridge, Birmingham, York, Manchester ve London Üniversiteleri, Yunanistan'dan Girit ve Thesalia Üniversiteleri, Bulgaristan'da bulunan Bilim Akademisi, Gürcistan'da bulunan Tiflis Üniversitesi, İran Tahran Üniversitesi ve Meksika Devlet Üniversitesi'nden uzmanlar katıld. 
     Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Kongremiz son derece başarılı geçti. Günümüz teknolojileri sayesinde medeniyetler beşiği Anadolu'da kurulan uygarlıkları incelemek, tanıtmak ve yarınlara ışık tutmak hayaliyle Kuşadası'nda düzenlenen kongrede insanlık tarihinin izleri arandı. Tıp, tıp tarihi, biyoarkeoloji, tıbbi ve moleküler genetik, paleopatoloji, arkeometri, fiziksel antrepoloji ve arkeoloji gibi disiplinlerden gelen katılımcılar; insanların nasıl hastalanıp tedavi edildiklerini, hangi bakterilerin salgın hastalıkları oluşturduğunu, insanların beslenme alışkanlıklarına bağlı diş çürüklerinin hangi dönemde başladığını, göçleri ve akrabalık ilişkilerini tartıştı'' dedi. 
     Bu arada, kongreye katılan 8 ülkeden bilim insanları, arkeologların çalışmalarına destek vermek için Biyoarkeoloji Derneği kurulması yönünde karar aldı. 8 ülkeden 40 araştırmacı, kazılarda bulunan insan kalıntılarının cinsiyetini, yaşadığı dönemi ve kalıtsal özelliğini 'ilkel yollarla' belirleyen arkeologlara çeşitli konularda yardım edecek çalışmalar yapacak.