“ Makedonya’nın Gorçe Petrov şehrinin bu yıl onur konuğu olduğu 14-16 Ekim tarihleri arasında yapılacak ve 3 gün sürecek olan festivalde çeşitli ülkelerin ekipleri gösteriler yapacak, tanıtım standları açacak ve yöresel yemek sunumları yapacak. Festivalde ünlü pop müziği sanatçısı Ziynet Sali, Ünlü Makedon TANEC Ensemble gurubu, Djambo Agusevi, Cenk Bosnalı-Bosna Ekspres, Momo Nikolovski, ünlü caz ustası Maffy Falay ücretsiz halk konserleri verecek, Makedonya Etnografik Defilesi sahneye konacak.
Kuşadası’nın yanı sıra Kuşadası’nın kardeş şehirleri onur konuğu Gorçe Petrov-Makedonya, Bihaç-Bosna Hersek, Prizren-Kosova, Sinaia-Romanya, Batum-Gürcistan, Samos-Yunanistan ve Karabağlar-Türkiye’nin katılacağı “ 2. Kuşadası Kardeş Kentler Festivali “ kapsamındaki etkinlikler Kuşadası Atatürk Meydanı ve Kuşadası İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı ile İbramaki Sanat Galerisi ve Çalıkuşu Kültür Evi’nde yapılacak. 14 Ekim Cuma günü start alacak olan Kardeş Kentler Festivali’nin ilk gününde kardeş şehir heyetleri Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Kaymakamlığını ziyaret edecek. Daha sonra hem kardeş şehir heyetleri hem de sanatçıların katılımıyla şehir merkezinde kortej gerçekleştirilecek. Daha sonra tüm heyetlerin ve sanatçıların katılımıyla Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün tarafından Atatürk Anıtı’na kardeş şehirler çelenki konulacak ve folklor gösterileri yapılacak. Ardından, kardeş şehirlerin tanıtım standları gezilecek ve Kardeş Kentler fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak. İlk gün etkinlikleri Kervansaray’daki açılış gala yemeği ve Türk gecesi ile İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı’ndaki folklor gösterileri ve Tanec Ensemble gurubunun konseri ile son bulacak.
Kuşadası Kardeş Kentler Festivali’nin 15 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen programı ise kardeş şehirlerden gelen konukların Kadıkalesi kazı alanı ziyareti, şehir tanıtım turu ile başlayacak. Makedon Djambo Agusevı Orkestrası Kuşadası’nın Ege ve İkiçeşmelik Mahalleleri’nde ayrı ayrı konser verecek, aynı anda İbramaki Sanat Galerisi’nde çeşitli söyleşiler, gösteriler yapılacak. Kardeş kentlerden gelen ekiplerin Saat: 19.00’daki folklor gösterilerinin ardından, İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı’nda Saat: 20.30’da başlayacak ücretsiz halk konserlerinde ünlü pop müziği sanatçısı Ziynet Sali, Ünlü Makedon grup Djambo Agusevi, Cenk Bosnalı-Bosna Ekspres ve Momo Nikolovski sahne alacak, Makedonya Etnografik Defilesi yapılacak.
Festival’in 16 Ekim tarihindeki üçüncü ve son gününde ise etkinlikler Efes ve Meryemana turu ile başlayacak Saat: 13.00’de kardeş şehirlerin belediye başkanlarının zirvesi yapılacak. Saat 14.00’de Djambo Agusevi Orkestrası Tepe Sokak’ta Mini Sokak Konseri verecek. Festival akşam saat: 20.00’de ünlü Caz Ustası Maffy Falay ve Jazz Band'in kapanış konseri ile tamamlanacak.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, bu yıl ikinci kez gerçekleştirilecek olan Kardeş Kentler Festivali’nin dünyada bir ilk olduğunu belirterek, “ İlk kez geçen yıl düzenlediğimiz festival büyük ilgi görmüş ve yankı uyandırmıştı. Geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz festivalimizde 3 gün boyunca 7 ayrı ülkeden 7 ayrı kardeş şehrimizi misafir edeceğiz. Amacımız, kardeş şehirlerimiz ile ilişkilerimizi geliştirmek, karşılıklı kültürel alışverişte bulunmak ve dostluklarımızı pekiştirmek. Bu anlamlı ve önemli festivale tüm hemşehrilerimizi ve ilçemizde tatilde bulunan yerli ve yabancı konuklarımızı davet ediyorum“ dedi.