CHP"de 18 Aralık"ta yapılması öngörülen Parti Meclisi"nin yenileneceği kurultaya MYK"nın büyük bölümünün karşı çıktığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu ise tüzükten gelen yetkisini kullanarak, partiyi kurultaya götürme eğiliminde

ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gece geçirdiği fıtık ameliyatının ardından önümüzdeki birkaç günü evinde dinlenerek geçirecek. VATAN"ın edindiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu, bir grup MYK üyelesinin “Şimdilik kurultaya gerek yok. Kurultay genel seçimlerin ardından yapılabilir” yönündeki görüşüne karşın, kurultay konusundaki kesin kararını verdi. Haziran 2011"de yapılacak genel seçimlere yenilenmiş PM ile gitme kararını veren CHP lideri, önümüzdeki günlerde kurultay tarihi ve toplanmasına ilişkin açıklamalarda bulunacak.
İl başkanlarına soracak

Kılıçdaroğlu"nun kurultaya ilişkin kritik bir kararı da liste yöntemine ilişkin olacak. Kılıçdaroğlu, kurultaydan bir gün önce liste yöntemine ilişkin Ankara"da il başkanları ile bir araya gelecek. Geçtiğimiz günlerde İl başkanlarına yönelik gerçekleştirilen, ancak kamuoyuna açıklanmayan ankette eğilimin “çarşaf liste” yönünde olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu ortaya çıkan eğilime karşın kurultaya sayılı saatler kala yeniden il başkanlarına, kurultaya “blok mu çarşaf liste ile mi gidelim?” diye soracak. Kılıçdaroğlu, liderlik koltuğuna oturduğu Mayıs 2010 tarihinden bu yana sürekli “parti içi demokrasi” ve bu bağlamda “çarşaf liste” vurgusu yapıyor. Kılıçdaroğlu"nun süre gelen bu söylemlerinden dolayı kurultayda istediği parti yönetimini blok liste ile sunması, parti içinde rahatsızlık yaratabileceği belirtiliyor. Çünkü çarşaf listede yönetimi, kurultay iradesi belirliyor. Blok listede ise genel başkanın hazırladığı tek liste delege oyuna sunuluyor. Kılıçdaroğlu"nu çarşaf liste konusunda düşündüren konunun ise Deniz Baykal ve Önder Sav ekiplerinin, yeni PM"de yer almak için delege düzeyinde kulis yapması.
Çizik operasyonu

Kılıçdaroğlu"na, “ana gövdenin” kendi ekibinden oluşması, ancak Baykal ve Sav cephesinden isimlerin de PM listesinde yer alması” yönünde öneriler gittiği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu"nun partide “birlik beraberlik” görüntüsünün hakimiyetine önem verdiği, ancak genel seçimler öncesi PM"de yeniden ayrışma yaşanmasını da istemediği belirtiliyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu"nun bu ekiplere kontenjan hakkı tanımayabileceği de ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu"nun PM"yi tamamen kendi isimlerinden oluşturarak bu ekipleri dışlaması ve blok liste ile seçime gitmesi durumunda ise, muhaliflerin, kurultayda “çarşaf liste” ile yönetimin belirlenmesi yönünde önerge verilebileceği ve “çizik operasyonu” yaşanabileceğine işaret ediliyor.