Dün sabah saat 10.30 sıralarında acil yardım çağrısı gönderen ve İsrail’e bin 700 ton tarımsal gübre götürdüğü öğrenilen Doğu Haşlaman isimli Türk bandıralı kuru yük gemisi, saat 16.43’te tamamen suya gömüldü ve battı. Bilindiği gibi, 11 gemi mürettebatından kalp krizi geçiren Sadettin Akdemir (64) ve Süleyman Ballı (62) isimli iki mürettebat İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülürken yolda hayatını kaybetmiş, Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 311 numaralı bot tarafından kurtarılan 9 denizci Çeşme’ye götürülmüştü.
Uluslararası sularda makine dairesi su almaya başlayınca saat 10.30’da acil yardım çağrısında bulunan 1993 yılı yapımı 71 metre uzunluğunda ve 1917 groston ağırlığındaki yük gemisi saat 16.43’te tamamen suya gömüldü.
KATİL YOSUNLARI TETİKLEYECEK
Öte yandan uzmanlar, geminin taşıdığı bin 700 ton tarımsal gübrenin çevredeki yosunlarının kontrolsüz büyümesine yol açacağını, tarımsal gübrenin özellikle katil yosunların en büyük besleyicisi olduğunu belirtiyor.
Bin 700 tonluk bir gübrenin deniz dibindeki florayı değiştirebileceğine dikkati çeken kimya mühendisi Aslı Uyanık, katil yosunların daha etkin hale gelebileceğini kaydederek, katil yosun tehlikesine dikkati çekti. Aslı Uyanık şunları söyledi: “Tarımsal gübrenin çevre açısından çok kötü bir sonuç doğuracağını sanmıyorum. Ama katil yosunların en büyük besleyicisi tarımsal gübre olduğundan, katil yosunlar florada daha etkin hale gelebilir. Zaman içerisinde flora değişebilir” dedi.