Kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısı ihracatımızı artırmayı amaçladıklarını ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, en önemli konu olan kuru incirde ürünün görünümünü düzeltme amaçlı kimyasal madde kullanımının büyük ölçüde aşıldığını, bu konudaki çalışmaların önümüzdeki dönemde Ekonomi Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılacak temaslarla sürdürüleceğini ifade etti. Öz ayrıca, diğer bazı ürünlerde aşırı dozda kullanılan veya hasattan önce kullanılan ilaçlara ait kalıntılar olduğunu, tek teselli edici durumun ülkemizde ve alıcı pazarlarda ruhsatlı olmayan ilaca rastlanmadığını, limit üzerinde ilaç kullanılmış parti sayısında azalma kaydedildiğini, bununla birlikte, üreticilere yönelik bilinçlendirme çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam edileceğini ifade etti. Öz; “Hem toplumumuz hem de bütün dünya gıda ürünlerinde kalıntı sorununun bitmesini istiyor. Bu konunun çözüme kavuşabilmesi için üreticilerle ve bakanlıkla temas halindeyiz. Tamamen organik üretim yapamayacak olsak da ilaç kullanımını en aza indirmek ve uygun dozda ilaç kullanımını sağlamak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

Rekolte hakkında da bilgi veren Osman Öz: “ Yeni mahsulde iyi bir rekolte bizi bekliyor. Özellikle kuru kayısıda iyi bir rekolte oluşacak gibi görünüyor. Üzümde de iyi haberler olsa da temkinli olmakta fayda var. Piyasada, kuru üzüm dalgalı bir seyir izledi. En son baktığımızda kuru üzümde 270 bin ton civarında bir rekoltemiz vardı, hepsinin tüketilebileceğini tahmin ediyorum. Kuru kayısıda ise geçen yılki rekoltenin birazı devredebilir” diye konuştu.

ÇİN, KURU MEYVE SEKTÖRÜ İÇİN İYİ BİR PAZAR HALİNE GELİYOR
Başkan ÖZ, Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir için Tanıtım Grubu kurma çalışmalarının hızlandığını belirtti ve ekledi:“ Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörümüz için Tanıtım Grubu kurma çalışmalarımız sürüyor. Tanıtım gruplarının ihracatı olumlu yönde etkilediğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde TİM’e ve Bakanlığa tekrar başvuruda bulunacağız. Geçen sene tanıtımın etkisini anlayabilmek için, Çin’e yönelik 20-25 bin dolar harcayarak küçük bir tanıtım çalışması yaptık. Bu sayede, 10-15 tonluk kuru incir ihracatımızın 700-800 tona çıktığını gördük. Şu an Çin kuru incir başta olmak üzere tüm kuru meyve sektörü için iyi bir pazar olma niteliği taşıyor. Önümüzdeki dönemlerde Çin’e, Almanya veya Fransa’ya olduğu kadar, yıllık 4-5 bin ton düzeyinde incir ihraç edebiliriz. Bunun dışında kuracağımız tanıtım grubu sayesinde Rusya, Japonya, Hindistan, Endonezya, Malezya, Güney Kore gibi potansiyel arz eden ve hedef pazarlarımız arasında yer alan ülke pazarlarına da ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg