Türkiye'de il olmayı hedefleyen ilçelerin başında gelen Aydın'ın Nazilli ilçesi, adını Türkiye'de ''incirin anavatanı''olarak tanıtmaya başladı.
Nazilli Ticaret Odası Başkanı Gültekin Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye incir üretiminin yarısının ilçeden karşılandığını belirterek, belediye ve Ticaret Borsasının yıllık gelirin 100 milyon lirayı geçmesi için çaba gösterdiğini bildirdi.
Sektördeki istihdamın 3 bin kişinin üzerine çıkarılmasının planlandığını anlatan Kılınç, tanıtım için ''İncirin Anavatanı Nazilli'' sloganını kullanmaya başladıklarını söyledi.
Nazilli'nin 'Uzun Yaşam Merkezi'' olmasının yanında yöre ekonomisini canlandıran tarım ürünlerinin başında gelen incirle atılım yaptığına dikkati çeken Kılınç, şöyle konuştu:
''İncirin, gelir artırıcı ürün olduğu kadar ilçenin tanıtımı ve istihdam yükseltici faktör olarak da kullanılmasını arzuluyoruz. İncirin anavatanı olan Nazilli'yi hem kaliteli, hem de incirin en fazla üretildiği yer olarak tanıtımını yapmayı sürdürüyoruz. Türkiye incir üretiminin yüzde 50'si Nazilli ve çevresinden karşılanıyor. Bu önemli bir rakam. Uzun ömürlü insanların yaşadığı ilçemizin tanıtımında 'İncirin anavatanı Nazilli' sloganını kullanarak etkin bir yanıtım yapmaya başladık. Bu etkili tanıtımlarla dünyaya açılacağız. Kuru incir ticaretiyle Nazilli yılda 100 milyon lira gelir elde ediyor. Ayrıca Nazilli, Türkiye kuru incir ihracatının yüzde 15'ini karşılıyor. Anadolu'da satılan kuru incirin yüzde 50'si de burada işlenir. Hedefimiz bu rakamları daha yukarılara çıkarmak.''

-DEVLET DESTEĞİ VERİLMELİ-

Üreticilere ilekleme konusunda devlet desteği verilmesini arzuladıkları dile getiren Kılınç, yılda yaklaşık 2 bin ton organik kuru incir üretilmeye başlandığını belirterek, ''Organik ürünlerin bir kısmı yaklaşık 2 bin ton incir Nazilli'den doğrudan ihracata gidiyor. Bir bölümü de Nazilli dışındaki firmalarca ihraç ediliyor. Ticaret ve ihracatın artırılabilmesi için tarımsal yatırımların önü açılmalı. Özellikle kuru incirle ilgili ticaret alanları oluşturulmalı'' dedi.

-ORGANİK KÖYLER-

Aydın ve çevresinde organik köy sayısının her geçen gün arttığını bildiren Kılınç, ildeki 496 köy arasında bulunan organik dağ köylerinden 100 tanesinin belge için başvuruda bulunduğunu bildirdi.
Bir yıl önce başlatılan çalışmaların 3 yıl sonunda tamamlanmasıyla danışmanlık ve sertifikasyon kurumlarınca bu köylerin ''Organik Köy'' olarak tescilleneceğini belirten Kılınç, şöyle devam etti:
''2011 yılı Organik Köy uygulamaları bakımından geçiş yılı olarak belirlenmiştir. 730 metre rakımlı, temiz havası ve modern görünüşü ile Sinekçiler Köyü 2012 yılından itibaren tüm dünyaca 'Organik Köy' olarak tanınacak. Bu durum Aydın için ekonomik değer taşımaktadır.''