Bağdat yasadışı olarak nitelediği Bölgesel Kürt yönetimiyle, Amerikan petrol devi Exxon Mobil arasındaki anlaşmanın iptali için Obama yönetiminden yardım istedi.

Irak Başbakan Nuri el Maliki anlaşmanın Irak'ın dağılmasına ve savaşlara neden olabileceğini belirterek, ABD Başkan Barack obama'dan duruma müdahale etmesini istedi. Kürtler ise, petrol üretimlerini beş katına çıkarmanın yollarını ararken, Türkiye de Kuzey Irak'tan doğrudan ham petrol ithalatına hazırlanıyor.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ABD Başkanı Obama'ya mektup yazarak Amerikan petrol devi Exxon Mobil'in Kuzey Irak'ta petrol aramasının engellenmesini istedi.

"Amerikan yönetimi müdahale etmeli" diyen Irak Başbakanı Maliki, Kürtlerle Exxon Mobil'in vardığı anlaşmanın Irak'ın istikrarı için olumsuz sonuçlara neden olacağını belirtti.

Exxon Mobil ile Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki anlaşmayı tehlikeli olarak niteleyen Irak Başbakanı Nuri el Maliki bu durumun "savaşlara" neden olacağı uyarısında bulundu.

OBAMA HENÜZ CEVAP VERMEDİ
ABD Başkanı Barack Obama'nın ise Maliki'nin mektubuna henüz cevap vermediği ortaya çıktı.

Exxon Mobil geçtiğimiz yıl Bölgesel Kürt yönetimiyle, Kuzey Irak'ta 6 bölgede petrol aranmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

'PETROL ÜRETİMİNİ 5 KAT ARTIRACAĞIZ'
Bağdat'ın tepkisine rağmen Bölgesel Kürt yönetiminin Petrol Bakanı Aşit Havrami petrol üretimlerini beş katına çıkarmak için büyük petrol şirketleriyle yeni anlaşmalar imzalayacaklarını açıkladı. havrami, amaçlarının 2019'de günlük 2 milyon varil petrol çıkarmak olduğunu söyledi.

TÜRKİYE HAM PETROL İTHALATI YAPACAK
Türkiye ise Bağdat'ın tepkisine rağmen Kuzey Irak'tan doğrudan ham petrol ithalatına hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı Enerjiden Sorumlu Genel Müdür yardımcısı Berris Ekinci, "Türkiye Irak'ın ve özellikle Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin enerji sektöründe meydana gelen gelişmelere kayıtsız kalamaz" dedi.

Ekinci gelecek haftalarda Kuzey Irak'tan küçük çaplı ham petrol sevkiyatının başlayacağını ve bunun ham petrole karşılık işlenmiş petrol ürünleri biçiminde sürdürüleceğini söyledi.