DTK eş başkanı Aysel Tuğluk, “demokratik özerklik” projesinin anlatılamadığını iddia ederek “Devletin tekliği, bayrağı, sınırları ile sorunumuz yok. Kürtler"in ayrılık talebi yok” dedi.

DTK eş başkanı Aysel Tuğluk, "demokratik özerklik" projesinin anlatılamadığını savunarak Kürtler'in de ayrılık talebinin olmadığını söyledi. Tuğluk, "Devletin tekliği, bayrağı, sınırları ile sorunumuz yok" dedi

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) "demokratik özerklik" projesine yönelik eleştirisini DTK eşbaşkanı Aysel Tuğluk BUGÜN'e değerlendirdi.

Özerklik çıkışının yanlış anlaşıldığını iddia eden Tuğluk, "Ayrı devlet talebi yok" dedi

Tuğluk, Öcalan'ın, "Demokratik özerklikten kastımız Kürtler'in siyasi bir statüsünün belirlenmesidir" sözleri hatırlatmamız üzerine, "Evet, kesinlikle statü arayışı. Mevcut Kürt ve Türk ilişkilerinin çelişki ve çatışma görüntüsünün, barışçı temelli hukuk ilişkisine dönüşmesi gerek" dedi.

Tuğluk, devletin ve hükümetin "Kürtler'i yedekleme mantığından" vazgeçmesi ve hakları konusunda ikna etmesi gerektiğini iddia ederek, şunları söyledi:

"Kürtler mevcut statüyü kabullenmiyor. Ama ayrı devlet talebi yok. Kürtler yıllardır bununla ilgili kendi içinde felsefik ve teorik tartışma yürütüyor. Ayrılık talebi olanlar var ama çok marjinal. Çalıştayda da ayrı devlet talebi yok. Toplum, birlikte yaşama üzerine projeyi tartışıyor. İki halkın tarihsel, kültürel geçmişi öyle iç içe geçmiş ki, ayrılma projesinin realitede karşılığı yok. Bu nedenle ayrılık ve bölünme kaygıları, anlamsız ve yapay. Özerklikten kastımız Kürtler'in kimlik ve kültürel haklarının anayasayla güvenceye alınması."

İLLA BAYRAK DEMİYORUZ

Tuğluk, Öcalan'ın, "Devletin yanına yeni bir devlet, bayrağın yanına yeni bir bayrak doğru değildir" tepkisini gösterdiği "ayrı bayrak" tartışması ile ilgili olarak ise, "Temel olarak ele aldığımız bir şey yok. Sembollerden bahsediyoruz. Her bölgenin sembolleri olabilir. Bu Türkiye Cumhuriyeti bayrağı ile sorunumuz olduğunu göstermiyor. Devletin tekliği, bayrağı, sınırları ile sorunumuz yok. İlla bir bayrağımız olsun problemi yok, halkın sembolleri olabilir doğal" dedi.

Kürt sorununun çözümü konusunda ciddi bir fırsat yakalandığını söyleyen Tuğluk, "Örneğin ana dilde eğitim gibi önemli jestlere ihtiyaç var. Pratik adımlar atılmalı. Yeni anayasa bunun için fırsat" dedi.

Bugün