Van, Hakkari, Bitlis ve Ağrı illerinde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Kürtçe olarak kapının açılması talimatını veren kapı zillerinin satışlarında artış yaşanıyor.
Kürtçe olarak, 'Lütfen kapıyı açar mısınız? Misafirleriniz geldi' anonsu yapan kapı zilleri Van'da elektrik malzemesi satan iş yerlerinde 10 ile 15 TL arasında satışa sunuluyor.

Vatandaşların talebi doğrultusunda çeşitli dillerde çalan kapı zillerini sattıklarını belirten esnaf Metin Ebinç, 'Rusça, Japonca, İngilizce, Arapça, Yunanca ve Kürtçe çalan kapı zilleri satıyoruz. Bölgede Kürt kökenli vatandaşların olması nedeniyle en çok bu ziller tercih ediliyor' dedi.

Hakkari, Bitlis ve Ağrı illerine de bu kapı zillerinden sattıklarını anlatan Ebinç, 'Vatandaşlarımız bu kapı zillerini çok soruyordu. İhtiyaç doğrultusunda bizde satışa sunduk. Vatandaşların kendi anlayacağı dilde kapının çalması güzel bir şey' şeklinde konuştu.


'AÇILIM İLK KAPIYA YANSIDI'


Öte yandan, vatandaşlar da demokratik açılımla birlikte kapı zillerininde çeşitli dillerde çalmasının memnun edici bir durum olduğunu belirtiyor.

Köy pazarlarında vatandaşlara Kütçe anonslu kapı zilleri satan Agit Demiröz ise, bu zillerin yaklaşık 2 yıl önce piyasaya sürüldüğünü ve bu tür elektrik ve elektronik aletlerinin Kürtçe bilgilerinin verilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Daha çok köylerde yaşayan ve Türkçe bilmeyen vatandaşların bu kapı zillerini tercih ettiğini bildiren, Demiröz, 'Vatandaşlar memnun. Bazıları da çok ilginç buluyor. Kadın sesi ile anons ediliyor. Bunun erkek sesi ile anons edenini bile isteyen müşteriler var' dedi.

Evine Kürtçe kapı zili taktıran Nebahat Özden ise, 'Biz de merak ettiğimiz için aldık. İlk çaldığında komik geliyordu ama sonra alıştık' dedi./yeni şafak