İzmir'de çoğunluğunu Güneydoğulu vatandaşların oluşturduğu 50 dernek, PKK'ya Kürtçe seslendi: "Édi besé (Yeter artık)." İstan-bul'da bir araya gelen Kürt kökenli işadamları da, "Tüm gücümüzle haykırıyoruz. Bizim için öldürmeyin." sözleriyle tepkilerini ortaya koydu.

Çukurca'da 24 askerin şehit olduğu saldırının ardından terör örgütüne tepkiler çığ gibi büyüyor. Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ülkenin batısındaki Kürt kökenli vatandaşların dernekleri ve Kürt işadamları da akan kanın durması için harekete geçti. İzmir'de 50 dernekten oluşan Anadolu Birliği Dernekleri Federasyonu, PKK'ya Kürtçe seslenerek, "Édi besé (Yeter artık)." dedi. Federasyon Genel Başkanı Koçali Al, "Ülkenin dört bir yanında ocaklara düşen bu ateş, hepimizin yüreğini yakmıştır. Bu acının bitmesi için herkesi sorumluluğa davet ediyoruz." açıklamasını yaptı. Dün İstanbul Taksim'de bir araya gelen Kürt kökenli işadamları da aynı mesajı verdi. İşadamları adına konuşan Bingöllüler Vakfı Başkanı Tahir Dikici, "Tüm gücümüzle haykırıyoruz. Bizim için öldürmeyin. Çünkü bizim medeniyetimizde bir kişiyi öldüren, tüm insanlığı öldürmüş kabul edilir." ifadelerini kullandı. Açıklamasının bir kısmını Kürtçe yapan Dikici, planladıkları eylemleri ise şöyle sıraladı: "Şiddeti lanetleyen tüm Kürt ve Türklerin katılacağı, 1 milyon kişilik pankartsız, slogansız barış mitingi düzenleyeceğiz. İstanbul'dan bin araçlık bir konvoyla Hakkâri'ye gideceğiz ve tüm şehirlerde durarak barış mitingleri düzenleyeceğiz."

İstanbul Taksim'de bir araya gelerek, "Bizim için öldürme" diyen işadamları, "Biz, bizim adımıza yapıldığı söylenen bu terör olaylarını reddediyoruz." ifadelerini kullandı. Grup adına açıklamayı yapan Bingöllüler Vakfı Başkanı Tahir Dikici, sözde Kürt halkının özgürlüğü iddiasıyla yapılan vahşeti asla tasvip etmediklerini söyledi. Bu olayların arkasında uluslararası terör siyaseti olduğuna inandıklarını belirten Dikici, "Biz Kürtler olarak bu oyuna gelmek istemiyoruz." diye konuştu.

Kendi adlarına binlerce insanın hayatına kastedilmesine onay vermediklerini, kaydeden Dikici, "Tüm gücümüzle haykırıyoruz. Bizim için öldürme. Bizim için öldürmeyin; çünkü bizim medeniyetimizde bir kişiyi öldüren, tüm insanlığı öldürmüş kabul edilir." dedi. Daha çok ölen ve ölümlerden en çok zarar görenlerin, adına öldürüldüğü iddia edilen Kürtler olduğunu belirten Dikici, "Zaman, can almakla değil, konuşarak, tartışarak, uzlaşarak, demokratik yollardan hak elde etme zamanıdır. Çünkü öldürmekle sonuç alınamadığı ortadadır. Ve aklı başında vicdan sahibi hiç kimse barış için bir otuz yıl daha bekleyemez." ifadelerini kullandı.

Şiddetin artık miadını doldurduğunu ve halkın bunu kabul etmediğini söyleyen işadamı Tahir Dikici, şiddetin son bulma zamanının çoktan geldiğini ve artık silahların değil, sivillerin konuşacağına dikkat çekti. Kemal Burkay, Muhsin Kızılkaya ve Orhan Miroğlu gibi aydınların insancıl sesinin artık daha çok duyulacağını belirten Dikici, "Biz de sivil vatandaşlar olarak onların aydınlattığı yoldan gidiyoruz. Çağrımız bu ülkenin doğusundan batısına, hangi kesim, hangi grup, hangi kimlik ve hangi etnik yapıda olursa olsun herkesedir." diye konuştu. "Bu kadar sustuğumuz yeter." diyen Dikici, artık barış, kardeşlik istediklerini ve bunun hemen olmasını talep ettiklerini kaydetti.

Barışçıl mitingler düzenleyerek teröre ortak tepki koyma çağrısında bulunan Dikici, "Gelin, Türk'ün, Kürt'ün, Arnavut'un, Gürcü'nün, Laz'ın, Boş-nak'ın, Çerkez'in bu ülkede birlik içinde yaşamak isteyen herkesin katılacağı, aynı anda milyonların katılacağı, barışçı bir miting düzenleyelim. Beklentimiz, başta Türkiye'deki Kürtler olmak üzere, tüm meslek gruplarından samimi ve sağduyulu insanların topluluklar oluşturarak, gerek örgün gerek sosyal medyada seslerini duyurmaları ve düşüncelerimizde yalnız olmadığımızı göstermeleridir." dedi.

İşadamlarından teröre tepki eylemleri:

Kürt vatandaşlardan oluşan, en az 100 bin kişinin katılacağı "Benim İçin Öldürme" mitingi düzenlenecek.

Şiddeti lanetleyen tüm Kürt ve Türklerin katılacağı 1 milyon kişilik pankartsız, slogansız 'Barış" mitingi.

İstanbul'dan bin araçlık bir konvoyla yola çıkacak işadamları Hakkâri'ye kadar yol üstündeki her şehirde duracak, o şehir insanı ile bir araya gelerek barış ve sağduyu mitingleri düzenleyecek.

Şiddetin durması için 1 milyon imza toplanacak. 100 kişilik bir heyetle bu imzalar Kandil'deki PKK yönetimine teslim edilecek.

Yeni anayasa çalışmalarında başta anadilde eğitim ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi olmak üzere Kürt haklarının eksiksiz olarak verilmesi için Parlamento'da girişimlerde bulunulacak.

Bu ve buna benzer eylemlerin planlanması ve gerçekleştirilmesi için bir çağrı ve veri merkezi kurulacak. Geniş halk kesimlerinden gelecek her türlü öneri ve bilgilendirme toplanacak ve değerlendirilecek.
zaman