12 Eylül'ün öncesi ve sonrasında Ülkücülerin mücadelesi belgesele taşındı. Özellikle idam sahneleriyle dikkat çeken film, bir döneme ışık tutuyor. 6 Nisan'da vizyona girecek filmi görmek isteyenler sabırsızlanıyor.

Siyah Türk Yapım Şirketi, 1980 öncesi ve cezaevi sürecinde ülkücüleri konu olan bir belgesel film çektiler. 6 Nisan’da vizyona girecek belgeselin yapımcıları Bilal Kalyoncu
ve Arif İlke.

O GÜNLERİ ANLATIYORLAR

Filmde özellikle idam edilen ülkücülerle ilgili yapılan canlandırmalar çok ses getireceğe benziyor. Aralarında Ozan Arif, Mahir Damatlar, Yusuf Ziya Arpacık, Zihni Açba, Muharrem Şemsek, Atilla Kaya, Ercüment Gedikli'nin de bulunduğu 80 kişi o günleri, nasıl ülkücü oldukları, ailelerinin tepkilerini, cezaevlerinde gördükleri işkenceleri, çatışmalar arkadaşlarını nasıl kaybettiklerini ilk kez gün yüzüne çıkan anılarla anlatıyor.

İDAM EDİLEN GENÇLERİN SON ANLARI ÇOK AĞLATACAK

“2 saatlik bir sinema filmi olarak hazırlanan belgeselin 1 saatini canlandırmalar, geri kalan 1 saatini röportajlar ve arşiv görüntülerin oluşturduğunu belirten Kalyoncu, film hakkında şunları söyledi:

"Özellikle idamları çekerken biz de çok etkilendik... Birçok anı gerçek detaylarıyla çekmeye çalıştık... 1980 ihtilalinden sonra asılanlara dair bir belge bırakmamışlar. Mustafa Pehlivanoğlu'nu, Selçuk Duracık'ı, Fikri Arıkan'ı, Ali Bülent Orkan'ı ve Ahmet Kerse’yi canlandırdık. Son anlarını, ipe nasıl gittiklerini anlattık... Ölüme bir kere bile yalvarmadan cesaretle gitmişler. Sinemaya gelenler o dramları yaşayacaklar, çok ağlayacaklar, bol bol mendil getirsinler.”

GİŞE HEDEFİ EN AZ 1 MİLYON SEYİRCİ

Bu filmle birlikte bir dönemin kahramanı olmuş, 2’nci Kurtuluş savaşına imza
atmış “Ülkücüler” daha iyi anlaşılacağını savunan, Kalyoncu, bir takım yanlış bilgilerin, dogmaların ve önyargıların tek tek yıkılacağını sözlerine ekledi. Gişe hedeflerinin 1 milyon kişi olduğunu belirten Bilal Kalyoncu ve Arif İlke, sadece Ülkücülerin değil toplumun tüm kesiminden izleyiciye ulaşmayı düşünüyorlar.

KÜRT KÖKENLİ ON BİNLERCE ÜLKÜCÜ DE BELGESELDE

Özellikle bugün Türk-Kürt diye toplumu ikiye bölenlerin gelip Ülkücülerin nasıl 1980
öncesi tek millet ülküsünü hayata nasıl geçirdiklerini filmde görmesini istiyorlar. Kürt
kökenli on binlerce ülkücünün nasıl Türk Milliyetçiliği, Türk Milleti davasına hizmet
ettiklerini filmde ayrıntlı bir şekilde anlattıklarını ifade ediyorlar...

Belgeseli daha yakından takip etmek isteyenler facebook.com/ulkucufilm ve twitter.com/ulkucufilm.com adreslerine bakabilir.