Tan, İslam tarihinde Kürt camisi diye bir uygulamanın söz konusu olmadığını söyledi.
 
Öcalan’ın, bugüne kadar sözünden çıkmayan BDP içerisinden kendisine yönelik böyle bir itirazın gelmesine nasıl tepki vereceği merak ediliyor.
 
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın desteğiyle BDP’den Diyarbakır Milletvekili seçilen Altan Tan’dan şaşırtıcı bir çıkış geldi. İslami geçmişiyle bilinen Tan, Öcalan’ın Kürt camisi kurulması talimatına karşı çıktı. BDP’li Tan, bir gazeteye verdiği röportajda, “Kürt camisi mi olmalı?” sorusuna “Hayır. İslam tarihinde böyle bir geçmiş yok” cevabını verdi.
 
BDP ve PKK içerisinden kendisine yapılan en ufak itiraza bile sert tepki gösteren Abdullah Öcalan’ın, Altan Tan’a nasıl bir cevap vereceği merak konusu oldu. Öcalan, daha önce “Silahlı mücadele miadını doldurmuştur” diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e “Bu konu sana düşmez” diye çıkışmıştı. Öcalan’ın, “Bazıları çıkıp sorumsuzca ‘Silahlı mücadele miadını doldurmuştur’ diyor. Silahlı güçlerin pozisyonu ve geleceği hakkında Kandil bile tek başına karar veremezken, bunları nasıl söyleyebiliyorlar? Herkes kendi işine bakmalı” tepkisiyle karşılaşan Baydemir istifanın eşiğine gelmişti. Son olarak 12 Haziran genel seçimleri öncesi kendisinin onayladığı milletvekili aday listesinde değişiklik yapılmasına sinirlenen Öcalan, BDP yönetimine çok sert tepki göstermişti. Öcalan, aday belirleme komisyonundaki kişiler için “s...tük, p...venk, Öcalan’ı tanımıyorlar, ağızlarına tükürtmesinler” gibi ağır ifadeler kullanmıştı.
 
ÖCALAN NE DEMİŞTİ?
 
Abdullah Öcalan, 1 Haziran’da avukatlarıyla gerçekleştirdiği görüşmede, BDP’nin ‘Sivil Cuma’ eylemlerini sürdürmesi gerektiğini belirterek, yandaşlarına “Kendi camilerinizi, ibadethanelerinizi kurun” talimatını vermişti. Bugün sahte İslam anlayışının hüküm sürdüğünü ve AK Parti’nin bunun temsilciliğini yaptığını savunan Öcalan, “Halkımızın kendi camilerini, cemaatlerini İslam’ın özüne uygun olarak kurmaları, yaşamaları ve bu şekilde örgütlenmeleri gerekir. Eğer bunu hemen yapamıyorlarsa açık alanlarda da namazlarını kılabilirler, sonra bu açık alanları imkânları dâhilinde ibadethanelere, camilere çevirebilirler. Bunları sadece bu döneme özgü, dönemsel düşünmemeleri gerekir. Bunu uzun vadeli ve daimi bir şekilde düşünüp, buna göre örgütlenmeleri gerekir” demişti.
 
KİTABINDA ÖCALAN’I DİN DÜŞMANLIĞIYLA SUÇLUYOR
 
Öcalan’ın yandaşlarına yaptığı “Kendi camilerinizi kurun” talimatına “İslam tarihinde böyle bir uygulama yok” diyerek itiraz etmesi dikkat çekici bulunan BDP’li Tan, 2009 yılında yayınlanan ‘Kürt Sorunu-Ya Tam Kardeşlik, Ya Hep Birlikte Kölelik’ adlı kitabında ağır eleştirilerde bulunduğu Öcalan’ı din düşmanı olmakla suçlamıştı. Tan kitabında, Öcalan’ın İslam’ın Kürtleri geri bıraktığına ilişkin sözlerine yer vermişti. (yeniakit)