Ehliyet almak için kurs şartı kalkıyor 20 Ekim 2008 02:50
Yeni trafik yasaları, canavara göz açtırmıyor! Su ya da çamur sıçratacak biçimde araç sürenlere 60 YTL ceza geliyor. Ehliyet için kursa gitme şartı da..
Hükümet, geçen dönem çok tartışılan ancak üzerinde sadece küçük değişiklikler yapmakla yetinilen Trafik Kanunu'nu değiştirme çalışmalarında son aşamaya geldi. Hazırlanan tasarıdaki ilginç düzenlemelerden bazıları şöyle:

* Dijital harita: Alt yapısı olan yerlerdeki taksilerde, dijital harita üzerinde aracın yerini ve gideceği yönü gösteren cihaz bulunacak. Cihaz olmamasının cezası 500 YTL.

* Kurs kalkıyor: Ehliyet almak için sürücü kursuna katılma zorunluluğu kaldırılacak.

* Çamur sıçratmak: "Saygısız" araç kullanmak da suç sayılacak. Başkasının üzerine su veya çamur sıçratan sürücüye 60 YTL ceza verilecek.

* Acemiye alkol yasak: Mevcut yasada belli seviyeye kadar alkollü araç kullanımına izin verilirken, tasarı ile acemi sürücülere ilk 2 yıl için tümüyle alkol yasağı getirilecek.

HİLE YAPANA HAPİS

* Hız limitleri: Şehirlerarası yollardaki hız sınırları, 90 km. ve 120 km. olarak aynen korunurken, bölünmüş yolda hız sınırı ise 110 km.'ye çıkacak.

Uyanıklara hapis: Geçiş üstünlüğüne sahip olmadıkları halde, hileli davranışlarda bulunanlar 3 aydan 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılacak.