Orta Anadolu Kalkınma Birliği, Avrupa Birliği hibe programı kapsamında Dış Ticaret Uzmanı Yetiştirme ve İstihdamı Projesi hazırladı. 435 saatlik eğitimin verileceği kursa 127 kişi başvurdu. Bu kişiler arasında seçme yapmak zorunda kalan birlik, ilk etapta 33 kişiye eğitim verdi. İkinci etapta ise 27 kişi kurstan faydalanacak. 3 aylık kursu tamamlayan 33 bayan kursiyer 22 günlük staj yapacak. Nisan ayında İtalya"nın Milano şehrinde açılacak olan fuarı gezecek.

Orta Anadolu Kalkınma Birliği Müdürü Fatma Sevil Battal, birliğin Türkiye İş Kurumu, Kayseri Sanayi Odası, Mobilyacılar Odası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekli dış ticaret kursuna büyük ilgi olduğunu söyledi.

Seçmeler yaptıklarını anlatan Battal, ilk etaptaki 33 bayan kursiyerin eğitimini tamamladığını ve firmalarda staj yapacaklarını belirtti.

Yabancı dil bilmesine karşın dış ticaret konusunda eğitimi bulunmayanların kursa katıldığını vurgulayan Battal, “Birkaç dil bilen kursiyerimiz var. Ama iş müracaatlarında hep olumsuz sonuçlanmış. Burada eğitim aldıktan sonra iş müracaatlarının kabul gördüğünü ve görüşmeler yaptıklarını biliyoruz. Bazı kursiyerlerimiz, kurs bitmeden iş buldu, çalışıyor. Bazı kursiyerlerimiz için şimdiden iş teklifi var ve firmalar kendi bünyesinde istihdam amaçlı düşünüyor. Bu bizi sevindiriyor. En önemlisi ise 33 bayanımızın, bilgilerini ülke ekonomisi için değerlendirmeleri adına fırsat bulmalarıydı.” dedi.

Battal, eğitim süresince, konunun uzmanlarının ders verdiğini ve iş İngilizcesi eğitiminin de kursiyerlere önemli katkı sağladığını ifade etti.

Daha önce İngilizce ve Japonca dilini iyi bilmesine karşın aynı meslek için müracaatta bulunduğunu belirten Şeyma Altındiş, işyerinden olumsuz yanıt aldığını söyledi. Kursa başladıktan sonraki süreçte ise yaptığı iş müracaatlarından olumlu yanıt alarak, istediği firmayı tercih etme şansını elde ettiğini belirten Altındiş, bir medikal şirketinde dış ticaret uzmanı olarak yüksek maaşla işe başladığını ve başka bir medikal şirketinde de dış ticaret danışmanlığı yaptığını kaydetti.

Altındiş, Erciyes Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü"nü bitirdiği için Japoncayı çok iyi bildiğini dile getirdi.

Almanya"da ihracatla ilgili bir firmada çalışan Ayşegül Başkan ise evlilik sonrası Kayseri"ye dönüş yaptığını ancak iş bulamadığını ifade etti. Katıldığı kursun ardından rahatlıkla bir firmada iş bulma imkânına kavuştuğunu anlatan Başkan, Türkiye deneyiminde gittiği kursun önünü açtığını vurguladı. Diğer kursiyerler ise en az birkaç dış ticaret birimi olan firmayla iş görüşmesi yaptıklarını dile getirdi. Kursun sona ermesi nedeniyle öğrenciler ve eğitmenler birlikte pasta kesti. Veda amaçlı düzenlenen törende konuşan Orta Anadolu Kalkınma Birliği Müdürü Fatma Sevil Battal, kursiyerlere iş hayatında başarılar diledi.