Duyguların kontrolünün yapılan işlemler sırasındaki öneminden hareketle tasarlanan cihazın, özellikle evden çalışan ve riskli işlemler yapan yatırımcılara yönelik olduğu belirtiliyor.

ABN Amro ve Royal Philips Electronics işbirliğiyle bilezik şeklinde tasarlanan EmoBracelet adlı cihaz bileğe takılarak kullanılıyor.

Cihaz, kimyasal etki ile elektrik akımı yaratan sensörü sayesinde yatırımcının içinde bulunduğu ruh durumunu ölçerken, yatırımcının heyecan ve terleme düzeyinin artışına göre üzerindeki gösterge ışıkları ile uyarı veriyor.

EmoBowl adı verilen çanak şeklindeki diğer bir ürün de yardımcı cihaz olarak benzer amaçla kullanılıyor.

KIRMIZI RENKLE UYARIYOR

EmoBracelet ve EmoBowl yatırımcı sakin şekilde işlem yaptığında sarı renkteyken, heyecanın arttığı anlarda rengini kırmızıya çevirerek, karar almak için doğru zaman olmadığını haber veriyor.

CNBC'de yer alan haberde, Philips ve ABN Amro'nun cihazın tasarlama sürecini Lehman Brothers'ın 2008 Eylül'ünde çökmesinden önce başlattığı da belirtildi.

Lehman Brothers"ın çöküşü ile derinleşen küresel finans krizinin ardındaki en önemli nedenlerden biri olarak, işlemcilerin daha fazla kâr elde etmek yaptığı riskli işlemler gösterilmişti.

EVDEN ÇALIŞAN YATIRIMCILARA YÖNELİK

İki şirket tarafından yapılan ortak açıklamada yeni cihazların özellikle evden çalışan yatırımcılara yönelik olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Araştırma, evden [işlem yapan] yatırımcıların tam anlamıyla rasyonel karar almadığını gösteriyor. [Yatırımcıların] özellikle korku ve aç gözlülük duygularından etkilenerek, nesnel karar alabilme yeteneklerini ve sağlam duruşlarını etkiliyor."

Uzmanlar, duyguların işlem anında iyi mi yoksa kötü mü etki yaptığı konusunda kendi aralarında fikir birliği sağlayamazken bazı bilim adamları cihazın çok faydalı olmayacağını söyledi.

Kanada'daki Queen's Universitesi'nde finans dalında eğitim veren Profesör Louis Gagnon The Financial Post gazetesine yeni cihazla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu ilginç bir fikir, ancak çok faydalı olacağını düşünmüyorum" dedi.

Buna karşılık, Philips tasarım bölümü sözcüsü Geert Christiaansen Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "[Küresel] kriz tetikleyici olmaktan çok, faydalı bir şey üzerinde çalıştığımızı teyit etti" dedi.

Cihazın şimdiye kadar 100 kişi üzerinde başarı ile test edildiğini de belirten Christiaansen, çalışmaların sürdüğünü ve ürünün piyasaya sürülmesi konusunda ise henüz bir planlarının bulunmadığını ifade etti./hürriyet