Avrupa Parlamentosu'nun talebiyle AB kurumlarının hazırladığı "Küresel Trendler 2030" raporunda Ankara'nın yükselen güç olacağının altı çizildi. Raporda, "iten ve çeken faktörler" nedeniyle Türkiye'nin AB üyesi olup olmayacağını tahmin etmenin zor olduğu belirtildi.

AB Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün öncülüğünde, 40 kadar uzmanın katkıda bulunduğu pilot projenin ürünü olan raporda, 2030'da dünyanın çok kutuplu hale geleceği ve hiçbir ülkenin tek başına hegemonya kuramayacağı vurgulandı.

Raporda Türkiye'nin küresel rolünün, uluslararası gruplar içinde ve ortaklarıyla birlikte çıkarlarını kovalama yeteneğine bağlı olduğu belirtildi.

'TÜRKİYE KIRILGAN NOKTALARINI DÜZELTMELİ'
Raporda Türkiye'yle ilgili şu görüşlere yer verildi: "NATO, G-20, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası yapılara üyeliği ve olası AB üyeliği muhtemelen Türkiye'nin uluslararası rolünü güçlendirecektir. AB üyeliği Türkiye'nin demokratikleşmesine ve güçlendirilmiş uluslararası statüsüne ciddi katkı yapacaktır. İten ve çeken faktörler nedeniyle Türkiye'nin AB üyesi olup olmayacağını tahmin etmek zor. Türkiye hızla değişen Ortadoğu'da çıkarlarını ileri götürmek için farklı ülkelerle çalışmayı tercih edebilir, fakat bunun AB entegrasyonuna alternatif olması muhtemel görünmüyor. Türkiye orta güç kariyerinde ilerlemek için çözülmemiş azınlık sorunları, enerji bağımlılığı, çevrenin korunması açısından sürdürülemez kalkınma modeli, doğal kaynakların kötü yönetimi, insani gelişimdeki noksanlıklar ve yıkıcı depremlere hazırlıksızlığı dahil kilit zayıflarını düzeltmelidir."

'RUSYA VE JAPONYA GERİLEYECEK'
Rapora göre ABD ve Çin'in en güçlü aktörler haline geleceği 2030'lu yıllarda Hindistan güçlenmeye devam ederken, Rusya ve Japonya, 20. yüzyılda elde ettikleri "büyük güç" statülerini kaybedecek.

2030'da küresel ekonomideki payını yüzde 19'a yükseltecek olan Çin'in ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceği tahmin edilen raporda, ABD'nin ise muhtemelen en büyük askeri güç konumunu sürdüreceği belirtildi.

YENİ YILDIZLAR: TÜRKİYE, ENDONEZYA VE GÜNEY AFRİKA
Raporda, "Orta boy güçler gelecek yıllarda uluslararası ilişkilerde öncelikle bölgesel düzeyde ve artan oranda küresel düzeyde kritik rol oynayacak. Birçok orta boy güç hali hazırda G-20 üyesi. 2030 yılında daha etkili rol oynaması en muhtemel ülkeler Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye. Bu ülkelerin demokrasilerini güçlendirecekleri, sosyal ve ekonomik modernleşmeyi derinleştirecekleri yönünde güçlü işaretler var. Türkiye ve Endonezya gibi demokratik orta boy ülkelerin yumuşak güçleri bölgesel ve hatta küresel düzeyde büyüyebilir" denildi.