Murat Yağmur, yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları ve yetkilileri küçükbaş kurbanlıklarda kriz yaşanmaması için uyardı. Yağmur, Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın artık devlet teşviki olmasına rağmen yapılmadığını belirterek, "Türkiye daha önce tarım ve hayvancılığa dayalı bir ülkeydi. Ancak, yılların geçmesiyle birlikte özellikle gençler daha çok memurluğa ve özel sektöre kaydı. Bu nedenle devlet teşvik verse de hayvancılık yaptıracak vatandaş bulamaz oldu. Ayrıca, hayvancılığın girdilerinin de bir hayli fazla olması bunda etken oldu. Özellikle bu yıl saman fiyatlarının 20 kuruştan 70 kuruşa kadar çıkması hayvancılık yapanları bir hayli zorladı" dedi.

Bütün bu sebeplerden dolayı Türkiye'de yaklaşık 10 milyon küçükbaş hayvan varken şimdi bu sayının 3 milyona kadar düştüğüne dikkat çeken Yağmur, şunları kaydetti: "Büyükbaş hayvancılıkta değil ama küçükbaş hayvancılıkta ciddi bir sıkıntı var. Bu sıkıntı Kurban Bayramına da yansıyacaktır. Şimdi kilosu 11 TL olan canlı hayvan bayramda 15 TL'ye kadar çıkar. Bu da en düşük küçükbaş kurbanlığın 900 TL olması demektir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 500 bin küçükbaş hayvan kesiliyor. Bunların çoğu da dişi. Bayramlarda küçükbaş hayvanların yok olmasına neden oluyor."

Küçükbaş hayvancılığın yok olmaması için bu yıl vatandaşların kurban kesmemesini ya da büyükbaş kurbanlık kesmesini isteyen Yağmur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü, Türkiye'de genelde dişi küçükbaş hayvan kesiliyor. Bu da küçükbaş hayvancılığın yok olmasının önünü açmaktır. Bu nedenle bu yıl küçükbaş hayvan kesmek isteyenler gitsinler şehit ailelerine ya da kimsesizlere kurban parasını versinler. Çünkü biz, 3 yıldır küçükbaş hayvan uyarısı yapıyoruz ama kimse dinlemiyor. Bu yılda küçükbaş hayvan kesimine devam edilirse seneye küçükbaş hayvan eti bulamayabiliriz"

Yağmur, Türkiye'de büyükbaş hayvancılıkta bir sıkıntı olmadığını, şu anda 12 milyon 206 bin büyükbaş hayvan olduğunu belirterek, "4-5 kişi birleşip büyükbaş hayvan alabilir. En düşük büyükbaş fiyatı da 5 bin ile 5 bin 500 TL arasında değişiyor. Bu yöntemle hem vatandaş evine daha fazla et götürebilir" dedi.