Japonya'da morglar doldu. Su yok... Cenazeler, salgın korkusuyla toplu mezarlara gömülüyor artık. Nükleer santrali vuran dalgaların yüksekliği ise 14 metre olarak hesaplandı.

Japonya'da, 11 Mart'ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide ölenlerin resmi sayısı 9 bin 79'i bulurken kayıp sayısı da 12 bin 645'i geçti. Ancak polis kaynakları sadece Miyagi bölgesinde ölü sayısının 15 bini geçeceğini söylüyor. Felaketin ardından evsiz kalan yaklaşık 390 bin kişi de elektrik ve yakıt yetersizliği ile soğuk havada yaşam mücadelesi veriyor. Morglarda yer kalmaması ve ceset torbası bulunamaması da göz önüne alınarak, yerle bir olan kentlerde bulunan cesetler, salgın hastalık korkusuyla aceleyle hazırlanan toplu mezarlara gömülüyor.

DUMANLAR YÜKSELDİ
Dün kuzeydoğu sahillerinde 2.5 saat içinde 6.6 büyüklüğünde iki, 6.4 büyüklüğünde de bir artçı şok yaşandı. Deprem ve tsunamiden zarar gördükten sonra radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima Daiçi nükleer santralinde ise çalışmalar 10'uncu gününü doldurdu ama hâlâ tam anlamıyla netice alınabilmiş değil. Santraldeki 6 reaktörden 5'ine yeni elektrik bağlansa da henüz hiçbir reaktöre elektrik verilemiyor. İtfaiyecilerin soğutma çalışmaları da aralıksız olarak sürüyor. Santralin 2 ve 3 numaralı reaktörlerinden dün de gri dumanlar yükseldi. Santralde devam eden onarım ve soğutma işlemlerini bir süreliğine aksatan dumanların nedenini, Japonya nükleer güvenlik ajansı yetkilisi Hidehiko Nishiyama, "Artık yakıtların saklandığı havuzdaki ısı kaynama noktasına geldi. İki gündür yükselen dumanların nedeni de bu" diye açıkladı. Bu durumun da yakıt çubuklarının ortaya çıkmasına ve böylece daha fazla radyasyonun salınmasına yol açmasından korkuluyor.

10 DEĞİL 14 METRE...
Santralin operatörü Tokyo Elektrik Şirketi'nin (Tepco) bir yetkilisi, önceliklerinin plütonyum oksit ve uranyum oksit karışımından meydana gelen MOX adlı yakıtın bulunduğu 3 numaralı reaktör olduğunu yineledi. Tepco sözcüsü Naoki Tsunoda ise, "11 Mart'taki 9 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan ve Fukuşima Daiçi santralini vuran dalgaların açıklandığı gibi 10 metre değil 14 metreden daha yüksek olduğunu hesapladık" dedi.

OTELLER KAPANDI
Tepco daha önce Fukuşima Daiçi santralinin 8 büyüklüğündeki bir deprem ile 5.7 metre büyüklüğündeki dalgalara dayanaklı olacak şekilde inşa edildiğini açıklamıştı. Ana yolların yeniden açıldığı ve hızlı trenlerin tekrar çalışmaya başladığı başkent Tokyo'da 300 personelli lüks otel The Shangri- La, 16 Nisan'a kadar kepenklerini kapattığını açıkladı. Otelin sözcüsü Maria Kuhn, "Yerli ve yabancı turistler deprem, tsunami ve radyasyon sızıntısı yüzünden başkenti terk etti. Buna mecburduk" dedi.

SPORA ARA VERİLDİ
Ülkenin Asya Şampiyonlar ve Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) liglerindeki takımlarının iç saha maçları da ertelendi. Japon takımlar bu süre zarfında sadece dış sahalardaki maçlarını oynayabilecek. Japonya Spor Bakanı Yoshiaki Takagi de profesyonel beyzbol takımlarının 25 Mart'a ertelenen maçlarının, elektrik ihtiyacından dolayı geceleri yapılmamasını istedi.

sabah