Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı’nda et fiyatlarında yüksek bir artışın yaşanmasını beklemediklerini ifade ederek, “Fiyatlarda çok az bir artış olabilir. Çünkü en son yapılan ihaleyle 16 bin 200 hayvan ülkemize getirilecek. Piyasa da artık doyuma ulaştı. Et tüketiminde de azalma olduğu için fiyatların Kurban Bayramı öncesinde ve bayram sürecinde çok fazla artacağını düşünmüyorum” dedi.

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, dernek genel merkezinde, Türkiye’nin hayvan ithalatına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye’nin beyaz ette çok iyi bir noktaya ulaştığını ve tamamen ihracatçı bir ülke konumuna yükseldiğini söyleyen Yetkin, ülkedeki koyun varlığında da yüzde 6.5’lik bir artışın gözlendiğini ifade etti.

-TÜRKİYE BU YIL 413 MİLYON DOLARLIK CANLI SIĞIR İTHALATI GERÇEKLEŞTİRDİ-

Türkiye’nin 2010 yılında başta Uruguay olmak üzere sırasıyla Macaristan, ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Litvanya, Letonya, Yunanistan ve Avusturya’dan 274 milyon dolarlık canlı sığır ithalatı gerçekleştirdiğini söyleyen Yetkin, yine geçen yıl taze, soğutulmuş ve dondurulmuş sığır eti olarak da toplam 250 milyon dolar ithalat yapıldığını ifade etti. Yetkin, bu yıl ise Uruguay, Avustralya, ABD, Macaristan, Avusturya, Estonya, Yunanistan, Litvanya, Letonya, Ürdün ve Slovenya’dan toplam 413 milyon dolarlık canlı sığır ithalatı gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu yıl sığır etinde, taze, soğutulmuş ve dondurulmuş olarak 412 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini de sözlerine ekleyen Yetkin, bu yıl canlı hayvan ve işlenmiş et olarak 826 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini ifade etti. Yetkin, geçen yıl ve bu yıl toplamda 1 milyar 350 milyon dolarlık ithalat yapıldığını söyledi.

-BAYRAMDA ET FİYATLARINDA FAZLA ARTIŞ OLMASI BEKLENMİYOR-

Kurban Bayramı’nda et fiyatlarının fazla artacağını düşünmediklerini söyleyen Yetkin, “Fiyatlarda çok az bir artış olabilir. Çünkü en son yapılan ihaleyle 16 bin 200 hayvan ülkemize getirilecek. Piyasa da artık doyuma ulaştı. Et tüketiminde de azalma olduğu için fiyatların Kurban Bayramı öncesinde ve bayram sürecinde çok fazla artacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

-"MÜDAHALE KURUMU SÜTTE OLUR AMA ETTE OLMAZ"-

Et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturulması konusunda yapılan çalışmalara da değinen Yetkin, sütte müdahale kurumu oluşturulmasının doğru bir yaklaşım olduğunu, çünkü Türkiye'nin süt üretiminde bir sıkıntısı olmadığını söyledi. Yetkin, ette ise bir müdahale kurumuna bağlı kalınmasından yana olmadıklarını, çünkü Türkiye'de et fiyatlarının hala altın ve borsa gibi inişli çıkışlı olduğunu söyledi.

-İSRAİL’DEN İLK 7 AYDA 14.5 MİLYON DOLARLIK DOMATES TOHUMU ALINDI-

Türkiye’nin 2011 yılının ilk 7 ayında İsrail’den 14.5 milyon dolarlık domates tohumu ithal ettiğini söyleyen Yetkin, aynı zamanda İsrail’den 323 bin dolarlık hıyar tohumu, 12 bin dolarlık soğan tohumu, 11 bin dolarlık da marul tohumu ithal edildiğini söyledi. Türkiye’nin 7 aylık döneminde sebze tohumu için toplam 62 milyon dolarlık ithalat, 7.5 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Yetkin, sebze tohumu ithalatının yaklaşık yüzde 25’inin İsrail’den yapıldığını ifade etti.