Müftü İşliyen ; "Yüce dinimizin bizlerden istemiş olduğu bütün ibadetlerde hem fert açısından hem de toplum açısından birçok yararları vardır. Namaz kişiyi ibadet şuuruna ulaştırırken bir yandan da Kur'an'ın ifadesiyle namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Aynı şekilde oruç, zekat, hac ibadetlerimiz şahsımıza birçok güzellikler kazandırmanın yanı sıra toplumun birlikteliğini sağlayan ve toplum dayanışmasını güçlendiren unsurlardır. Nitekim Kurban ibadeti de böyledir. Kurban ibadet niyetiyle kesilmelidir. Bu husus çok önemlidir. İbadet niyetiyle değil de, et yemek veya kesmezsek ayıp olur gibi düşüncelerle kurban kesilmesi doğru değildir. Zaten Rabbimize ulaşacak olanda kesmiş olduğumuz etlerin kanı ve eti değildir. Rabbimize ancak takvamız ulaşacaktır. dedi.
 
HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLUR
 
Müftü işliyen hangi hayvanların kurban olacağı konusunda ise; Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Kurbanlık hayvan bu yaşını doldurduğu halde dişini değiştirmemişse, yine de kurban edilebilir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, düzgün, azaları tamam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, biraz hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Kurban edilecek hayvanlar, küçük başlarda 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Küçükbaş hayvanlarda 6 ayından sonra eğer 1 yaşındaki hayvan gibi besili olursa o hayvanda kurban edilebilir. Büyükbaş hayvanlarda ise yaş sınırı; develerde 5 yaş, sığır manda gibi büyükbaş hayvanlarda ise 2 yaştır. Büyükbaş hayvanlar için 2 yaşın altında bulunan hayvanlar kurban edilmez. Küçükbaş hayvanları bir kişi, büyükbaş hayvanları en fazla yedi kişi hissedar olmak suretiyle kurban edebilir. İki veya bir gözü kör olan, çok zayıf, çelimsiz olan, kurban edilecek yere kadar yürüyemeyecek durumda topal olan, kuyruğunun veya kulağının üçte ikisi olmayan, küçükbaş hayvanlarda bir memesi, sığırda ise iki memesi kurumuş olan ve boynuzunun çoğu veya tamamı kırık olan özürler bir hayvanda bulunursa o hayvan kurban edilmez. şeklinde konuştu.
 
KURBAN KESİMİ YERİNE SADAKA VERİLİR Mİ?
 
Müftü İşliyen kurban kesimi yerine sadaka verilip verilmeyeceği konusunda ise; "Allh Tel'nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman'ın önemli vazifelerinden biridir. Ancak sadaka başka şey kurban kesmek başka şeydir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanının hükmü sünnettir. Hanefi fıkhında tercih edilen görüş ise, kurbanın vacip olduğudur. Ancak bir ibadetin farz olmayışı, onu ibadet olmaktan çıkarmayacağı gibi, şeklinin de değiştirilmesini gerektirmez.Mezheplerce kurban kesme noktasında farklı fetvalar verilse dahi, Fıkhi hükmü ister vacip, ister sünnet olsun; kurban ibadetinin ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilerek yerine getirileceği kesindir. Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Kurban Hanefi mezhebine göre kurban bayramının ilk üç günü yani Zilhiccenin 10,11 ve12. Günü bayram namazı kılınmasından üçüncü günün akşamına kadar kesilir. Şafi mezhebine ve bazı fakihlere göre ise dördüncü günüde kurban kesilebilir dedi. İl Müftüsü Burhan İşliyen kurban kesilirken dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı; " Kurban kesilirken şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir 1 - Kesim işlemini hayvana en az acı verecek şekilde keskin bıçaklarla ve hayvanın gözü bağlanarak yapılmalı, eziyet ve işkenceyi çağrıştıracak davranışlardan sakınmalı.2- Sağlık kurallarına azami ölçüde riayet edilerek uygun meknlarda ve belirlenen yerlerde yapılmalı. 3-Derileri yaralamadan yüzülmeli, bozulmaması için tuzlanarak muhafaza edilmeli ve hayır için ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalı, 4-Kurban atıkları çöp varillerine atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemeli, açıkta bırakılmamalı, çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarına bırakılmadan ya çukurlara gömülmeli veya belediyenin hazırlamış olduğu yerlere bırakılmalıdır diye konuştu.