Hava sıcaklıklarının 20 derece ve üzerinde seyretmesiyle piknik alanlarına akın eden vatandaşlar, kurban etleriyle mangal keyif yaparken uzmanlar etlerde oluşabilecek kanserojen maddelere karşı uyarıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kurban Bayramı'nı da içine alan 9 günlük tatil boyunca hava sıcaklıkları bahar günlerini aratmadı.

Sıcaklıkların 20 derece ve üzerinde seyrettiği tatilde bayram ziyaretleri dışında boş zaman bulan vatandaşlar, piknik alanlarına akın ederek, kurban etiyle mangal keyif yaptı. Bursa'daki Kent Ormanı'nda, yaz günlerini aratmayacak yoğunluk yaşanırken uzmanlar, mangal keyfinin kabusa dönüşmemesi için uyarılarda bulundu.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, kırmızı etin beslenmenin önemli bir bileşeni olduğunu söyledi.

Böylesine önemli bir gıda maddesinin doğru pişirilmemesi durumunda sağlık açısından sakıncalı hale gelebileceğini dile getiren Serdaroğlu, şöyle konuştu:

''Et pişirilirken alevle doğrudan temas etmemesi gerekir. Izgara pişirme yöntemlerinde alev ile doğrudan temas gerçekleştiğinde ette kanserojen ürünler oluşabilir. Özellikle piliç grill ve döner pişirme ünitelerinde yüksek sıcaklıkta alevle doğrudan temas eden ürünlerde kanserojen özellikte bileşiklerin oluşması söz konusudur. Bu nedenle, ızgara yapılan etlerin mümkün olduğunca görünen yağları ayıklanmalıdır. Izgara pişirmede temas süresinin kısaltılması için mümkün olduğunca ince dilimler kullanılmalıdır. Pişirilen et, ateşten en az 11 santimetre uzakta tutulmalıdır. Et yanmadan pişirme işlemine son verilmelidir.''

-KIRMIZI ETİN FAYDALARI-

Kurbandan çıkıldığı bugünlerde birçok evde bol miktarda bulunan etin sağlık açısından faydalarını ise Serdaroğlu, şöyle anlatı:

''Et proteinlerinin biyolojik değeri, bitkisel proteinlere oranla çok daha yüksektir. Dengeli ve yeterli beslenmede protein gereksinimini sadece bitkisel proteinlerden karşılanması mümkün değildir. Bitkisel proteinlerin ete oranla emilimleri çok daha düşüktür. Et proteinleri vücutta salgılanamayan elzem amino asitleri içerir. Protein değerinin yanı sıra kırmızı et, çinko ve demir gibi mineraller ile B vitaminleri açısından da zengin bir gıda maddesidir. Özellikle B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı olduğundan yeteri kadar et tüketmeyen kişilerde B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir. Kırmızı et her koşulda beyaz etten daha fazla yağ içermez, yağlılık oranı pişirme yöntemine de bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin derisi ile birlikte yenen tavuk but ve kanatları görünen yağlarından ayıklanarak pişirilmiş kırmızı etten daha yağlı olabilmektedir.''