Makalede “Türkiye, Ortadoğu'daki güç oyunu kurallarını olumlu ve çatışmacı olmayan bir biçimde yeniden yazıyor” yorumu yapıldı

New York Times gazetesinde çıkan bir yazıda, Türkiye'nin Orta Doğu'daki iktidar oyununda olumlu ve çatışmalardan kaçınan bir üslupla kuralları yeniden yazdığı yorumunda bulunuldu. AK Parti hükümetinin izlediği bölgesel politikaları öven "Türkiye'nin Doğuşu ve Yükselişi" başlığıyla yer alan makalede, Amerika'nın Irak savaşındaki başarısızlığının, Türkiye'yi, Orta Doğu'dan Balkanlara, Kafkaslara ve Orta Asya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada bağımsız bir aktör olarak öne çıkma yönünde harekete geçirdiği ifade edildi.

TÜRKİYE BAĞIMSIZ AKTÖR

Ortadoğu uzmanı İngiliz yazar Patrick Seale'in makalesinde, "Amerika'nın Irak'taki (ve aynı zamanda İsrail'in aşırılıklarını frenlemedeki eşit derecedeki) başarısızlığı, Türkiye'yi üstündeki Amerika yanlısı deli gömleğinden kurtulmak ve Orta Doğu'dan Balkanlara, Kafkaslara ve Orta Asya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyanın tam ortasında bağımsız bir aktör olarak öne çıkmak yönünde cesaretlendirdi" ifadeleri yer aldı.

"İran ve İsrail'i yayılmacı ve mevcut güç yapılarına meydan okuyarak gerginliği ve hatta korkuyu artıran değişim yanlısı güçler olarak gören Türkiye'nin, buna karşılık kendisini istikrarı sağlayan ve her yöne barışı ve istikrarı yayma eğiliminde bir ülke olarak" tanımladığını belirten yazar, "Türkiye nüfuzunu güçten çok diplomasi yoluyla artırıyor. Komşularıyla ekonomik bağlar kuruyor ve bölgedeki süreklilik arzeden ihtilaflarda arabuluculuk yapmayı öneriyor" ifadesini kullandı.

AB'DE ELİ GİDEREK GÜÇLENİYOR

Türkiye'nin son zamanlarda Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ve Ermenistan ile ilişkiler ve bölücü terör örgütüyle mücadele politikalarında belirgin bir yumuşama yaşandığını ileri süren yazar, AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından Arap dünyasının büyük sevgisini kazanan ve AB üyeliği konusunda elini güçlendiren Türk diplomasisinin son yıllarda bazı başarılar elde ettiğine dikkati çekti. Yazıda, söz konusu diplomatik başarıların ardından, "Artık bazı kişiler sözü 'AB olmadan Türkiye'nin, Türkiye olmadan da AB'nin geleceğinden söz edilemez' demeye kadar vardırdı" denildi. Yazının sonuç paragrafında ise, "Öyle veya böyle, güç kazanan bir Türkiye, Orta Doğu'da oynanan iktidar oyununda, olumlu ve çatışmalardan kaçınan bir üslupla kuralları yeniden yazıyor. Türkiye, çalkantılı ve her an tutuşmaya hazır Orta Doğu'daki ışık veren çok az bölgeden biri" ifadeleri yer aldı./yeni şafak