Hataylı bir girişimcinin, 2 milyon avro yatırımla kurduğu bio teknoloji laboratuvarında, mevcut tohumların çeşitlerini geliştirmek ve değişen iklim şartlarına dayanıklı ürünler yetiştirilmesini sağlamak amacıyla tohum ıslah çalışması yaptığı bildirildi.

Özbuğday Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday yaptığı açıklamada, dört nesildir tarımla uğraştıklarını ve 15 yıldan bu yana da yerli tohum ıslah çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Islah çalışmaları kapsamında bu güne kadar 30'u aşkın çeşidin tescilini yaptırdıklarını ifade eden Özbuğday, Türkiye genelinde pamuk tohumu ihtiyacının yüzde 42'sini karşıladıklarını kaydetti.

Yaklaşık 2 ay önce kurdukları bio teknoloji tesisiyle Türkiye tohum ihtiyacının tamamını karşılamayı hedeflediklerinin altını çizen Özbuğday, şöyle devam etti:

''İthal tohumlar çok pahalı ve çiftçiler bu nedenle tohuma para bulmakta zorluk çekiyor. Yıllardır tarımla uğraştığımız için üreticilerin bu sıkıntısını çok iyi biliyoruz. Üreticilerimize destek olabilmek, ithal tohum alışını azaltmak için bio teknoloji laboratuvarı kurduk. Laboratuvarımızda, genetik markörleme yöntemiyle mevcut yerli ürünlerin ıslah çalışmasını yapıyoruz. Şuan pamuk, buğday, mısır, soya ve ayçiçeği üzerinde araştırmalarımız devam ediyor. Laboratuvarımızda 30 ziraat mühendisi ve bioteknologla deneme üretimi yapıyoruz. Laboratuvarımızda küçük saksılara melezlemesini yaptığımız yerli ürünleri ekiyoruz. Bu ürünler için uygun sıcaklık, nem ve güneş ışını ortamını sağlayarak değişen iklim şartlarına uygun, hastalıklara karşı dirençli en kaliteli tohum türlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Amacımız Türkiye'yi tohum alımında dışa bağımlılıktan kurtulmasını sağlamak.''

''ÜRÜN ÇEŞİDİ İÇİN YILLIK BİR MİLYON BÜTÇE''

Özbuğday, laboratuvarlarında yaptıkları araştırma faaliyetlerine büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda yıllık bir milyon Avro bütçe ayırdıklarını da söyledi.

Önümüzdeki günlerde laboratuvarda elde ettikleri tohumları uygun zamanda deneme tarlalarına ekeceklerini belirten Özbuğday, bu tohumlardan en yüksek kalitede verim alacaklarını kaydetti.

Kuraklığa ve hastalıklara dayanıklı yüksek kaliteli çeşitleri Avrupa ve ABD ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına göndermeyi hedeflediklerinin altını çizen Özbuğday, ''Amacımız, kentimizde geliştirdiğimiz ürün çeşitleriyle dünya markası olmak. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Şuan ürünlerimizin Yunanistan'da satışının yapılabilmesi için patent başvurusu yaptık'' diye konuştu.

SABAH