Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yargıdaki paralel yapılanmayı ayıklama niteliğindeki kararnamesi, yapılan görev değişiklikleriyle "yeni yargı"nın da fotoğrafı niteliğini taşıdı. Kumpas iddialarının "rövanşı" niteliğini de taşıyan kararname, daha önce "Ergenekoncu" diye lanse edilen hâkimlere de iade-i itibarda bulundu. HSYK 1'inci Dairesi'nin önceki gece tamamlanarak kamuoyuna açıklanan ve önümüzdeki HSYK üyeliği seçimleri öncesindeki kapsamlı son kararname niteliği taşıyor. 

İADEİ İTİBAR LİSTESİ 
Atamalarda daha önce 'Ergenekoncu' diye itham edilen Akara Hâkimi Mahmut Kaya, düz hâkimlikten Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na getirildi. İsrailli komutanlar hakkında tutuklama kararı veren İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Ümit Kaptan Bakırköy'e düz hâkim oldu. KCK davalarına bakan Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Mustafa Akgül, Gebze'ye düz hakim oldu. Albay Dursun Çiçek'i tahliye ettikten sonra İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'ndan düz hâkimliğe getirilen Nurettin Ak yeniden Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görevlendirildi. 28 Şubat davasında verdiği tahliyelerle gündeme gelen Tayyar Köksal da düz hâkimlikten Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na getirilmiş oldu. Yaz Kararnamesi'nde, yargıdaki kamplaşmaları bertaraf edecek şu atamalar dikkat çekti: 
TIR BAŞSAVCISI, DÜZ SAVCI: MİT'e ait TIR'ları durdurduktan sonra Adana Başsavcılığı'ndan Antalya Başsavcı Vekilliği'ne atanan Süleyman Bağrıyanık, yeni kararnameyle Antalya'da düz savcı oldu. 
DİNLEME KARARINI KALDIRDI: Ankara'da polisin nasıl aldırdığı konusunda tartışmalar olan "genel dinleme" kararını kaldıran 10'uncu Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Mehmet Öztunç, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na getirildi. 
TIR'DA CASUS VAR DEDİ: Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasında askerler hakkında casusluk iddiasıyla dava açan Adana Başsavcı Vekili Ali Doğan, İstanbul Başsavcı Vekilliği'ne getirildi. 
BARANSU'YA DAVA AÇMIŞTI: Son olarak MGK kararlarını yayınladığı için Mehmet Baransu hakkında dava açan savcı Mehmet Aydın, İstanbul Başsavcı Vekilliği'ne getirildi. 
YOUTUBE KARARINDA İMZASI VARDI: YouTube'a erişim engeline ilişkin kararın yürütmesini durduran Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nin Başkanı Cihangir Cengiz, Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne düz üye olarak atandı. 

ÖZ İÇİN "B" PLANI 
Bir süre önce geçici görevle yerleri değiştirilen Zekeriya Öz gibi isimlerin kararnameye özellikle konulmadığı ortaya çıktı. HSYK'nın bu isimler için soruşturma sürecinin sonunu beklediği öğrenildi.