Türev piyasalarını düzenlemek aslında Las Vegas'taki kumarbazlara bırakılmalıdır” dedi.
İnsanların kolay para kazanmaktan vazgeçemediğini belirten Templeton Gelişmekte Olan Piyasalar Grubu Başkanı Mark Mobius, türev piyasalardaki düzenleme işinin Las Vegas'taki kumarbazlara bırakılması gerektiğini söyledi. Akbank Franklin Templeton BRIC Ülkeleri B Tipi Yabancı Menkul Kıymetler Fonu'nun Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kayda alınmasıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Mobius, küresel durumun yükselen piyasaları etkilediğini, yatırım piyasalarında iki tane 'fil' bulunduğunu, bunlardan birinin paranın arzı, diğerinin de türev piyasaları olduğunu söyledi.

İNSANLAR KUMARBAZ RUHLUDUR

Dünyada türev ürünlerin büyüklüğünün 600 trilyon dolara çıktığını belirten Mobius, 'Türevlerin yasal olarak düzenlenmesi zor. Neden? Çünkü insanlar kolay para kazanmaktan vazgeçemiyor. İnsanlar kumarbaz ruhludur. Türev piyasalarını düzenlemek aslında Las Vegas'taki kumarbazlara bırakılmalıdır' dedi. Şu anda boğa piyasalarının (yükselen piyasa) gündemde olduğunu, boğa piyasalarının ayı piyasalarından (düşen piyasa) daha uzun sürdüğünü ifade eden Mobius, 'Yatırım yapmak için hangi piyasalar daha uygun diye sorarsanız, en iyi zaman paranızın olduğu zamandır. Kimse, boğa ve ayı piyasalarının ne zaman olacağını bilemez' diye konuştu.

İMKB DÜŞÜŞLERE HAZIR OLMALI

Mobius, 'Bir seküler boğa piyasasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu yol üzerinde bazı düzeltmeler bekliyoruz. Bu düzeltmeler biraz uç noktalarda olabilir. Aslında boğa piyasalarında yüzde 20 civarındaki bir düzeltme pek olağan dışı değil' dedi. Türkiye'ye ilişkin bir soruyu ise Mobius, 'Türkiye veya başka piyasalar, bazı düşüşlere hazır olmalı. Daha ucuz fiyattan daha çok satın almalara hazır olmalılar' diye cevapladı.

800 milyon dolarımız var

Türkiye'de 800 milyon dolarlık bir yatırımları bulunduğunu, sektörel dağılıma bakıldığında ise bankacılık, petrol sektörü, emtia pazarları, tüketicilere hizmet ve ürün sunan alan ile telekom sektörünün, yatırımlarının bulunduğu alanlar olduğunu kaydeden Mark Mobius, Akbank ile çok iyi çalıştıklarını, Akbank'a yatırım yaptıklarını, bankada kendi şahsi hesabının da bulunduğunu söyledi. Türkiye'de 60 farklı fon yönettiklerini belirten Mobius, 'Akbank'ta ciddi miktarda, yeterince fonumuz var. Fiyatlandırmaya bağlı olarak artırabiliriz, fiyat düşerse daha fazla satın alabiliriz' diye konuştu. Mark Mobius, 'Bu yol üzerinde bazı düzeltmeler olacağını söylemiştim, ancak ne zaman olacağını bugünden kestirmek zor. Bunlar gerçekleştiğinde bizim için daha fazla anlaşma fırsatı doğacak' dedi./yeni şafak