YAPIMINA 12 yıl önce başlanan ve şimdiye kadar 533 milyon dolar dış kredi alınıp, 480 milyon dolar harcanan, seçim arefesinde açılıp açılmayacağı tartışmaları yaşanan Adana metrosu (hafif raylı sistem) yeterli test sürüşleri yapılamadan yolcu taşımaya başladı. AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, metro konusunda sürekli polemiğe girdiği MHP"den aday olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak"ı, bu ilk seferde Vilayet Durağı'nda çiçekle karşıladı.

Adana'da, hafif raylı sistemin 8,5 kilometrelik bölümünün hizmete açılışının yapıldığı ilk seferde, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı Vilayet İstasyonu'nda Ak Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat çiçekle karşıladı.

Durak, Kurttepe İstasyonu'ndan bindiği vagon setinde seyahat sırasında yaptığı açıklamada, son 15 gün içerisinde demokrasiye gölge düşürecek girişimlerle karşılaştıklarını belirtti.

Hafif raylı sistemin elektriğinin kesildiğini iddia eden Durak, şunları söyledi:

“Adana'da, Ak Parti'nin kaybedeceği biliniyor. Kamuoyu araştırmaları da bunu gösteriyor. 'Aytaç Durak'sız da biz bu seçimi alırız' diyenler, Dengir Mir Mehmet Fırat ve yanındaki yöneticiler, yanlış hareketlerde bulunuyorlar. Ülkemizin demokrasisine gölge düşüreceği için biz tavır koyduk. Ulusal ve yerel basında çıkan haberler ve kamuoyu baskısına dayanamayan yöneticiler, bu sefer son çare olarak dün akşam elektriği bağladılar.”

Durak, hafif raylı sistemin hattının toplam 14 kilometreden oluşacağını belirterek, kalan kısmın 2006 yılında alınan krediyle bu yıl bitirileceğini kaydetti.

Vatandaşların bir süreliğine ücretsiz olarak taşınacağını bildiren Durak, “yapılacak uygulama ile vatandaşlar, otobüslere de aynı biletle binebilecek” dedi.

Bu arada, Durak'ın açıklaması sonrasında setlerin Vilayet İstasyonu'na giriş yaptığı sırada elektrikler kesildi. Durak, telefonla konu hakkında bilgi alarak, “Vilayet İstasyonu'ndaki hatta basın mensupları girmiş. Emniyet sistemi çalışmış” açıklamasında bulundu.

Elektriklerin gelmesi ile setler tekrar hareket etti.

FIRAT, VİLAYET İSTASYONU'NDA DURAK'I KARŞILADI

Vilayet İstasyonu'na ilk olarak MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan geldi. Elinde çiçekle setleri bekleyen Atılgan, “eğer, Fırat gelmezse Başkan Durak'a ben çiçek vereceğim” dedi. Bir süre sonra Ak Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, dün yaptığı yazılı açıklama belirttiği gibi istasyona geldi. Setlerin beklenmesi sırasında Fırat ile Atılgan arasında, “elektrik kesintisi” konusunda esprili konuşmalar geçti.

Daha sonra istasyona giriş yapan setlerden inen Durak'ı, burada Ak Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat çiçekle karşıladı. Fırat'a teşekkür eden Durak, yaptığının erdemli bir davranış olduğunu belirtti.

Fırat da Adana'ya her hizmetin bir Adana milletvekili olarak kendisi için gurur verici olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kimin tarafından bir taş üstüne taş konulursa, buna müteşekkir olunması durumundayım. Durak ile 5 yıl beraber çalıştık ve metronun 2004'teki noktadan buraya kadar gelmesinde tabii ki hem AK Partili büyükşehir hem de iktidar olarak büyük katkılarımız oldu. Ancak, şunu da söylemek isterim ki biz hizmeti engelleyen değil, hizmeti destekleyen bir anlayışa sahibiz.

Uzun bir süredir elektrik kesintisi konusu gündemdeydi. Şahsen ben bu işle birebir ilgilendim ve görüldüğü üzere elektrik bugün var ve metro da bugün bu noktaya kadar geldi.

Her platformda söylediğimiz gibi 29 Marta kadar bir demokrasi yarışı var. 29'undan itibaren artık o yarış biter, Adana'ya hizmet yarışı başlar. Milletvekilleri olarak, hangi siyasi düşünceye sahip olursa olsun, hangi partiden olursa olsun, bütün gücümüzle Adana'ya hizmet yönünde birleşiriz. Hangi arkadaş seçilirse seçilsin Adana'ya hizmet için destekleriz.

Tebrik ediyorum, Adana'ya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Aytaç Durak, yeniden geldikleri yöne gideceklerini belirterek Fırat'ı seyahate davet etti. Fırat ise “Ben test yapılmayan araca binmem. Metronun, insan bindirebilmesi için en az bir ay kum torbaları ile çalışması gerek, ama yine de sizi uğurlayayım” dedi.

Dönüş sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Durak, Fırat'tan aldığı çiçeği evinde duvarda ters asarak kurutacağını ve hafif raylı sistemin açılış hatırası olarak saklayacağını söyledi.

HÜRRİYET