TALİPLİ sayısının çokluğu ve muhalefetin “Köksal Toptan” ısrarı nedeniyle AKP açısından sıkıntı yaratan Meclis Başkanlığı aday belirleme sürecinde son viraja girildi. Toptan"ın 9 Ağustos"ta 2 yıllık görev süresinin dolacak olması nedeniyle yenilenecek Meclis Başkanlığı seçimleri için adaylık başvuru süresi bugün başladı. Ancak Başbakan Erdoğan"ın aday tercihini 3 Ağustos"ta yapacağı grup toplantısında açıklama eğilimi, muhalefetin seçime yönelik stratejisini AKP"nin tavrına göre belirleyecek olması, heyecanın son ana kadar sürmesine yol açacak.

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları bugün itibariyle başladı. Başkanlığa aday olmak isteyen milletvekilleri bireysel olarak başvuruda bulunabilecekleri gibi, kendilerini destekleyen vekillerce de aday gösterilebilecekler. Başvuru süresi 3 Ağustos saat 24.00"e kadar sürecek.

Köksal Toptan başta olmak üzere, Mehmet Ali Şahin, Salih Kapusuz, Burhan Kuzu ve Hüseyin Çelik gibi çok sayıda ismin adaylık beklentisinde olduğu AKP"de, gözler Başbakan Erdoğan"da. Ailesi ile birlikte tatile giden Erdoğan"ın, MYK ve parti grubunda gerçekleştirdiği eğilim yoklamalarının ardından, önümüzdeki yasama yıllarında muhalefet-iktidar ilişkileri açısından da kritik önem taşıyan Meclis Başkan adayı tercihini bu süreçte netleştireceği belirtiliyor. Erdoğan"ın 3 Ağustos"ta toplayacağı Meclis grubunda, aday ismini milletvekillerine deklare etmesi bekleniyor. AKP kulislerinde özellikle CHP lideri Deniz Baykal"ın, Köksal Toptan lehine açıklamaları sonrası, “Adaylık için ibre Mehmet Ali Şahin"den yana döndü” yorumları yapılsa da, Meclis bürokrasi kulislerine göre, Erdoğan, “Toptan ile yola devam” diyecek. Erdoğan"ın bu iki isimden birini tercih etmesi durumunda, bakanlık beklentisi karşılanmayan ve aylar öncesinden Meclis Başkan adaylığı için iktidar-muhalefet ayrımı olmaksızın tüm milletvekillerine yönelik yoğun bir kulis çalışması yürüten Salih Kapusuz"un nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyor.

Muhalefet bekliyor

Toptan"a destek verebileceklerini ifade eden CHP ve MHP de eğilim, seçime yönelik stratejiyi AKP"nin tavrına göre netleştirme yönünde. Muhalefet kanadının da adaylık başvurusu için 3 Ağustos"a kadar bekleyebileceği ifade ediliyor. Muhalefetin Toptan"ın aday gösterilmesi durumunda, başkanlık için aday çıkartmaması bekleniyor.

TBMM vekillere gelen "sakıncalı kargoları" engellemiş

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclsisi (TBMM) aşkanlığı"nın, çeşitli firmalar tarafından gönderilen hediyeler ile indirim kartlarının milletvekillerine dağıtımına izin vermediği ortaya çıktı. Aralarında çeşitli dernek ve sendikaların yayın organının bulunduğu 10 bin 896 adet dergi, bin 661 adet davetiye ve 842 adet bülten ile bunların çeşitli konulara ilişkin hazırladıkları bin 100 adet rapor da, Meclis Başkanlığı denetimine takılarak, vekillerin posta kutularına ulaşamadan, göndericilere iade edildi.

Kongre davetiyesi

Ergenekon sanığı olarak tutuklu bulunan Gazeteci Tuncay Özkan"ın Genel Başkan olduğu Yeni Parti"nin kongre davetiyesi ile Mehmet Haberal"ın Başkent Üniversitesi"nin aylık dergisi de vekillere dağıttırılmayan dökümanlar arasında yer aldı. Alevi Bektaşi Federasyonu"nun “Eşit Yurttaşlık Hakkı İçin Taleplerimiz ve Çözüm Önerilerimiz” raporu, Büyük Anadolu Vakfı"nın “Hukuk Devleti Gerçeği” raporu, İnsan Hakları Gündemi Derneği"nin “Uluslararası Ceza Mahkemeleri” raporu ile Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş"un basın toplantısı metni de vekillere dağıtılmasına izin verilmeyen “sakıncalı” kargolar arasında dikkat çekti.
Vatan