Van'ın Saray ilçesinde 2.5 yıl önce karısı 32 yaşındaki Sıdıka Pilatin'in kulağını kestiği için tutuklu olarak yargılanan koca Faruk Pilatin'in 24 Ekim Van depreminde yıkılan cezaevi duvarından kaçtığı iddia ediliyor. Resmi kurumlardan gelen yanıtlarsa çelişkili... Yakınlarını merak eden bazı tutuklular 7.2'lik depremde yıkılan duvardan çıkmış ancak sonra geri dönmüştü. Bazıları ise firar etmişti.

'ARABAYA BİNİP KAÇTI'
Sıdıka Pilatin'in Bodrum'da inşaat işçisi olarak çalışan kardeşi Mehmet Nuri Özer, geçen hafta Saray'a gittiğinde Faruk Pilatin'i yanında iki adamla birlikte gördüğünü söyledi. Pilatin'i hem Özalp'ta, hem de Saray'da gördüğünü söyleyen amca Hacı Mahmut Özer de yeğeninin bilgilerini doğruladı. Mehmet Nuri Özer, Faruk Pilatin'i görür görmez amcasıyla birlikte arkasından koştuklarını ancak bir otomobile binip uzaklaştığını söyledi. Telefonla ulaştığımız Mehmet Nuri Özer, kendisinin ve ailesinin can güvenliğinden endişe ettiğini, daha önce yaptığı başvurulara yanıt alamadığını belirterek, "Faruk Pilatin karanlık bir insan. Birtakım odaklarca korunduğunu düşünüyoruz. Şimdi ise gözümüzün içine baka baka dolaşıyor. Faruk Pilatin'in yanındaki adamların parayla tutulmuş kiralık katiller olmasından endişe ediyoruz. Silah ruhsatı için başvurdum, devlet bizi koruyamayacaksa, biz kendimizi koruyalım" dedi. Saray Kadın Derneği Başkanı Hamide Yeni de, Pilatin'in tehditlerinden nasibini almış... Faruk Pilatin'in cezaevinden kaçtığını öğrendikten sonra Saray'ı terk ettiğini belirten Yeni, "Mahkeme salonunda bana 'Senin de burnunu keserim, sana ulaşamazsam, çocuklarına ve kocana ulaşırım' dedi. Can güvenliğim yok" dedi. Özer ailesinin iddiaları üzerine önce Van Valiliği'ni, sonra Van Emniyet Müdürlüğü'nü, ardından da mahkûmların kaçması üzerine Adliye'ye dönüştürülen Van M Tipi Cezaevi ile Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nı aradık. Valilik'ten deprem sonrası hangi tutuklunun nereye gönderildiğine dair bilgi alamadık. Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'den aldığımız yanıt, Pilatin'in M tipi cezaevinde değil, Erciş'te tutulduğu yönündeydi. Erciş Cezaevi Müdürlüğü ise bunu kesin bir dille yalanladı.

AÇIKLAMALAR ÇELİŞİYOR
Van Emniyet'inden ismini açıklamak istemeyen üst düzey bir yetkili, "Firar edenlerin yer aldığı yaklaşık 200 kişilik listede Faruk Pilatin yok" bilgisini verdi. Van M Tipi Cezaevi Savcsı Mahmut Kaan Yüksel ise şahsın deprem sonrası Rize L Tipi Cezaevi'ne sevk edildiğini söyledi. Ancak Rize L Tipi Cezaevi Müdürü Veysel Demir, kendilerine sevk edilen tutuklular arasında bu isinde biri olmadığını söyledi. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ise sessiz kalmayı tercih etti. Öte yandan Sıdıka Pilatin ise 3 çocuğuyla devlet koruması altında tutuluyor. Ancak genç kadının yaşadığı şiddet nedeniyle yürüyemediği ve konuşamadığı belirtiliyor.