Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, önümüzdeki 24 saat içinde Türkiye"de herhangi bir kül bulutu etkisi, tehlikesi ve riskibeklenmediğini bildirdi.

Sarıkaya, yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz"de görülen kül bulutlarının yer seviyesinde, insanların yaşadığı seviyede bulunmadığını belirterek, kül bulutlarının yerden 6 bin-10 bin metre arasındaki yükseklikte tespit edildiğini söyledi. Sarıkaya, önümüzdeki 24 saat içinde Türkiye"de herhangi bir kül bulutu etkisi, tehlikesi ve riski beklenmediğini kaydetti.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Türkiye"de yağan yağmur volkanik kül bulutunun içinden geçmeyeceği için asit yağmuru oluşumunun söz konusu olmadığını bildirdi.

Sarıkaya, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığında değerlendirme toplantısı düzenledi.

Müsteşar Sarıkaya, son günlerde basında yer alan haberlere açıklık getirmek ve bilgi kirlenmesini önlemek amacıyla toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

İzlanda"daki volkanik patlamanın gerçekleştiği 14 Nisan gecesinden itibaren Avrupa"nın orta ve kuzey bölümlerinin volkanik kül bulutlarından yoğun olarak etkilendiğini ifade eden Sarıkaya, Türkiye"nin kuzey kesimlerinde dün akşam ve gece saatlerinde Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz kıyıları, Samsun, Zonguldak, Sinop, Ordu, Kastamonu ve Bartın ile İstanbul"un kuzey çevrelerinde 6 bin-10 bin metre arasındaki uçuş seviyelerinde kül bulutlarının hafif şekilde etkili olduğunu kaydetti.

Tahminlerine uygun olarak kül bulutunun yer seviyesinde etkili olmadığını belirten Sarıkaya, fakat Türkiye"nin Afrika ve Arabistan üzerinden gelen "sahra tozları" denilen toz taşınımından etkilendiğini kaydetti. Sarıkaya, İzlanda kaynaklı kül taşınımı ile sahra tozunun farklı olaylar olduğunu, karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Müsteşar Sarıkaya, yağmur bulutlarının bulunduğu ve insanların yaşadığı yer seviyesinde herhangi bir kül bulutu olayı olmadığını belirterek, sadece dün ülkenin kuzey kesimlerinde 6 bin-10 bin metre arasında hafif bir etkilenmenin tespit edildiğini ifade etti. Sarıkaya, şöyle devam etti.

"Yapılan son tahminlere göre, ülkemizin önümüzdeki 24 saat içerisinde kül bulutlarından etkilenmesi beklenmemektedir. Bu iyi bir haber. Önümüzdeki 24 saatlik periyot tahminlerin sıhhatli yapılabildiği periyottur. Böyle bir kül bulutu etkisini beklemiyoruz. Ancak bu süre içerisinde Avrupa"nın orta ve kuzey bölümü, İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka ve Rusya"nın zaten mevcut olan etkilenmesinin devam edeceğini tahmin ediyoruz, bekliyoruz.

Volkanik patlamaların etkisi, uydu görüntüleri takip edilerek, atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetindeki değişiklik dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır.".

DHA