Kabulde Çiçek'in koltuğuna, Gaziantep'ten gelen 8. sınıf öğrencisi Muammer Alhan Babat ve Ankara'dan 8. sınıf öğrencisi Derya İlayda Doruk oturdu.

Gazeteciler, "yeni Meclis Başkanları"na eğitim sistemiyle ilgili düşüncelerini de sordular.

Doruk, okulların fiziki yapısının, 4 artı 4 artı 4 düzenlemesine uygun olmadığını, okulların 1 artı 5, 6 artı 8'e uygun olduğunu söyledi. Doruk, bu nedenle yeniden okul yapımına gerek duyulacağını, bunun da ülke ekonomisini zorlayacağını söyledi.

Babat ise Doruk'tan daha farklı bir görüş ortaya koydu. Babat, 4 artı 4 artı 4'ün, Türkiye'yi sağlam, sarsılmaz temellerini hazırlayacak, iyi bir eğitim sistemi olacağını anlattı. Babat, bunun yararının şimdi değil ileride göreceklerini, şimdilik bunu tartışmanın yararı olmadığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de devreye girerek Doruk'u ikna etmeye çalıştı. Dinçer, "Bu konuda Sayın Başkan'ı bilgilendirsek, bunun büyük maliyetler getirmeyeceğini anlatırsak o konuda destek verir mi?" diye sordu. Doruk ise "Tek sorun o da değil, 60 ayını dolduran her çocuğu okula gönderirsek 6 yaşında 7 yaşında belki 5,5 yaşında olacak. 6 yaşındaki çocuk ile 7 yaşındaki çocuğun beyinsel gelişimi farklı" diye karşılık verdi.

Dinçer'in, "Onların pedagojilerine uygun bir eğitim vermeye yönelik düzenleme ikna edici olur mu?"sorusu üzerine ise Doruk, bu sefer tüm müfredatın değişmesi gerekeceğini söyledi.

Doruk, söylenilenlerden ikna olmadığını ifade etti.

Tutuklu milletvekilleri

Meclis Başkanlarına tutuklu milletvekilleri de soruldu. İlayda Doruk, ülkenin seçtiği milletvekillerinin hapiste olması halinde, Meclis'te verilen kararların doğruluğunun tartışılacağını ifade etti.

Muammer Alhan Babat, bu sorunun az da olsa siyasete girdiğini söylemesi üzerine Çiçek, "Tamamıyla siyaset" diye espri yaptı.

Babat bu konuda da Doruk ile farklı görüş dile getirdi. Babat, tutuklu milletvekillerinin demokrasiyi yanlış şekilde kullandığını, değerlendirdiğini söyledi.

Annelerinizi düşünün

Doruk, son olarak milletvekillerinden bir talepte bulundu. Doruk, Meclis'i izlediklerini anlatarak, "Kavgalarınızı azaltın. Konuşarak da halledebilirsiniz. Sadece sizi biz çocuklar değil, kendi çocuklarınız, eşleriniz, anneleriniz izliyor. Annelerinizi düşünün, sizi bağırırken, kavga ederken görürse... Ülkemizi yöneten Meclisimiz böyle olursa, ülkemizdeki şiddete biz nasıl karşı geleceğiz" dedi..

Çiçek de gazetecilerden, konuşmaların özellikle bu kısmına daha fazla yer vermelerini istedi.
AA