Son günlerde yapılan bazı araştırmalarda yaban mersini, böğürtlen, kızılcık, ahududu, vişne, çilek gibi flavonoid oranı yüksek meyvelerin sadece bağışıklığa değil, cinsel yaşamdan, alzheimera, kalp hastalığından, kansere, zayıflamadan hafızaya kadar vücutta birçok sistemi onardığını ve koruduğunu görüyoruz. Taneli ufak meyvelerin içindeki flavonoidler vücudu kanserden ve kalp hastalıklarından koruyor. Aynı şekilde iltihaplanmayı azaltıyorlar. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, bu kendileri küçük etkileri büyük meyvelerin vücudu onarma şekillerini anlatıyor:

Kırmızı üzüm

Resveratrol adında bir antioksidan vücutta iltihaplanmayı azaltır. Son yapılan araştırmalarda taneli ufak meyveler içerdikleri bu resvaratrol nedeni ile sinir hücrelerini yapılanmasını artırıyorlar. Öğrenme yeteneğini ve hafızayı kuvvetlendiriyor. Beyinde biriken toksin proteinlerin temizlenmesine yardım ediyor, Alzheimer hastalığına bağlı beyin plaklarını stabilize ediyor. Hastalığın ilerlemesini engelliyor.

Yaban mersini

Amerikan Chemical Society’da yapılan bir araştırmada 16 hafta boyunca her gün dondurulmuş ya da kuru yaban mersininden 1 porsiyon tüketen Alzheimer hastalarında hafızanın güçlendiği, kelime ve kavramların geliştiği kanıtlandı.

Çilek

Çileğin az da olsa kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülüyor. Çünkü vücutta şeker dengesini düzenleyerek acıkmanın önüne geçiyorlar ve kişiyi tok tutuyorlar. Oklahama State Universite’sinde yapılan bir araştırmada her gün düzenli 1 porsiyon çilek yemek kolesterolü düşürüyor ve kalp hastalığından koruyor.
Kızılcık

Her gün 1 porsiyon kızılcık yemek de özellikle Tip 2 Diyabette kan şekerinin ani düşmesinin ve hızlı yükselmesinin önüne geçiyor. Daha dengeli kan şekeri düzenlenmesini sağlıyor