Japonya"nın İkinci Dünya Savaşı"ndan buyanaki en derin ekonomik krizini yaşaması, kadınları gece kulüplerinde konsomatris olarak çalışmaya yöneltti. Yılda 100 bin dolar gelir sağlayan konsomatrisler gece kulübünde erkeklere "hoşça vakit geçirtiyor" ancak cinsel ilişkiye girmiyor.

İkinci Dünya Savaşı"ndan bu yana ekonomide en kötü günleri yaşayan Japonya"da kadınların para kazanmak için gece kulüplerinde "konsomatris" olarak çalışmaya başladığı belirlendi. Gurur konusundaki hassasiyetleriyle ünlü Japon kadınlarının bile ekonomik kriz nedeniyle yaptıkları bu işin kesinlikle cinsel temas içermediği özellikle vurgulandı.

Kadınlara saygı

Japonya"nın ünlü gece kulüplerinde erkeklere belirli bir ücret karşılığında hoş vakit geçirmek için çalışan kadınlar, konsomatrisliği kriz nedeniyle iş bulamadıkları için yaptıklarını söyledi. Bu işin, ülkedeki kötü ekonomik durum nedeniyle yaşanan işsizlik döneminde oldukça rağbet gördüğü belirtildi. Kadınların para kazanmak için bu tip bir işe girmesini yadırgamayan erkekler ise aksine kadınların daha saygıdeğer bir konuma yükseldiğini düşündükleri de ortaya çıktı.

Çok kazananlar

Pek çok farklı kadının bu işte çalıştığını belirten Japon yetkililer, özellikle Tokyo"nun gece kulüplerinde iyi ücretler karşılığında konsomatrislik yapan kadın sayısında ciddi artış olduğunu ifade etti. Konsomatris olmanın diğer işlere göre daha kolay olduğu kaydedilirken; dışardan bakıldığında kadınlar arasında bu işin oldukça çekici görüldüğü belirtildi. Tokyo"da bu işi yapan kadınlar “dışardan görüldüğü kadar kolay bir iş değil” derken, konsomatrisliğin üniversite mezunu olmayan kadınlar için yeterli geliri sağlamadığını söylediler. Kriz başladığından bu yana 20-24 yaş aralığındaki kadınların yüzde 70"inin, çok az getirisi olan tehlikeli işlerde çalıştığını belirten hükümet raporuna karşılık, kadınların "hosteslik" yapmaya başlamasının durumun daha da kötüye gittiğine bir işaret olduğu yorumu yapıldı. Kadınların bu işe yönelmesinin yılda "100 bin dolarlık bir getiri sağladığı" düşüncesine bağlayan Japon yetkililer, kaliteli yerlerde çalışmanın karşılığında bu getirinin 300 bin dolar seviyesine kadar yükseldiğini ifade ettiler. En düşük seviyede, part-time çalışan bir hostesin saatte 20 dolar kazandığı ifade edilirken, bu rakamın herhangi bir işte geçici süreliğine çalışanların aldığı saat ücretinin iki katı olduğu vurgulandı.

Liseli kızlar anketinden 12"nci popüler meslek çıktı

Tokyo Kültürel Araştırmalar Enstitüsü tarafından 1154 liseli kız öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada konsomatrislik en popüler meslekler sıralamasında 12"nci sırada yer aldı. Bazı üniversite öğrencilerinin ise okul harçlıklarını çıkarmak için ya da kendi işlerini kurmak için konsomatrislik yaptığı ortaya çıktı. Konsomatrislik fahişeliği kapsamıyor olsa da bazıları müşterileriyle sekse zorlanıyor. Parasızken başladığı konsomatrislikle TV"de kariyer yapmış ve kendi giysi markasını yarattığını anlatan tek çocuk annesi Eri Momaka, “İlköğretim öğrencileri e-mail atıyor, benim gibi olmak istiyorlar” dedi.HÜRRİYET