Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmazlık halinde karar verecek ve kararı kesin olacak olan hakem heyetinin, “4 kamu, 4 sendika temsilcisi ile Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı’nın başkanlığında” oluşması fikri gündeme alındı. Bu durumda Mustafa Kılıçoğlu, memurların ilk toplu sözleşmesinde hakem heyetinin başkanlığını yürütecek 
 
ANKARA - Memurların toplu sözleşme hakkını kullanabilmeleri için gereken yasayla ilgili zaman daralırken, memurların toplu sözleşme yasası hala hazırlanamadı. Memur konfederasyonları ile Çalışma Bakanlığı arasında süren görüşmelerden net bir sonuç çıkmazken, Perşembe günü gerçekleşen görüşmede tartışmalı “hakem heyetinin yapısı” konusunda Yargıtay formülü gündeme geldi. Son toplantıda, toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmazlık halinde karar verecek olan hakem heyetinin, “4 kamu, 4 sendika temsilcisinden oluşması” başkanlığını ise “Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı’nın yapması” önerisi gündeme alındı. Sendikaların “heyetin 11 kişi olması, başkanlığını da 3 kişilik akademisyen heyetinden atanacak bir ismin yapması” önerisi kabul görmezken, hükümet nihai kararı belirleyecek heyet başkanının “bakanlar dışı” bir isimden olmasını kabul etti. Ancak bu ismin bağımsız olmasında direten sendikaların baskısıyla heyet başkanının Yargıtay hakimi olması formülü gündeme geldi. Bu formülün kabulü halinde memurların ilk toplu sözleşmesinin Hakem Heyeti Başkanı halen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi başkanlığını yürüten Mustafa Kılıçoğlu olacak. Kılıçoğlu, geçen yıl memurların toplu görüşme sürecinin ardından Uzlaştırma Kurulu Başkanlığı da yapmıştı. Toplu görüşme mevuzatı nedeniyle Uzlaştırma Kurulu’nun kararları Hükümet tarafından bu güne kadar uygulanmadı.
 
12 Eylül’deki Anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen değişiklikle, memurlara toplu görüşme yerine toplu sözleşme yapabilme hakkı getirilmişti. Ücret pazarlığındaki son yetki de Bakanlar Kurulu’ndan alınarak Hakem Kurulu’na verilmişti. 
 
Toplu sözleşme döneminde, zam pazarlığının anlaşmazlıkla sonuçlanması halinde Hakem Kurulu’nun vereceği karar bağlayıcı olacağı için bu kurulun yapısı büyük önem taşıyor. Sendika temsilcileri, “Bakan yerine, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanının, heyete başkanlık etmesi, ısrarla üzerinde durduğumuz “kurulun bağımsızlığı” talebini ehven-i şer de olsa karşılayacak gibi görünüyor” değerlendirmesi yapıyorlar.
 
Uzmanlığı iş hukuku
 
Şubat 2008’de Yargıtay Genel Kurulu’nda 9. Hukuk Dairesi Başkanlığı’na seçilen Kılıçoğlu, 1953 Hopa Kemalpaşa doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1978 yılında mezun olan Kılıçoğlu, 1998 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçildi. Gazi Üniversitesi’nde İş Hukuku dalında yüksek lisans ve Tazminat Hukuku dalında doktora yapan Kılıçoğlu, Yargıtay’daki görevine ek olarak 4 yıl Uyuşmazlık Mahkemesi’nde çalıştı. 4 yıl Adalet Akademisi’nde, 2 yıl ise Akdeniz Üniversitesi Hukuk dersleri verdi. “Kolektif İş Uyuşmazlıklarının Yargısal Çözümü”, “Sendikalar Hukuku ve Toplu İş Uyuşmazlıkları”, “Sosyal Güvenlik Hukukunda Borçlanma”, “Toplu İş Hukukundan Doğan Davalar ve Çözüm Yolları” gibi çok sayıda yayınlanmış tebliğ ve inceleme yazıları ile makaleleri bulunuyor.
 
vatan