Eylemler yapan, sözleşme iptalleri Danıştay"dan dönen eczaneler şimdi "karekod" ile boğuşuyor. 1 Ocak"tan itibaren ilaçların kupür yerine karekod"lu üretilmesi sonrası sistem kilitlendi. Eczaneler 1 Ocak öncesi üretilen ilaçların peşine düştü ancak eski ilaçlar tükenince vatandaş ilaçsız kalacak.

YENİ yılla birlikte ilaç güvenliğinin sağlanması için İlaç Takip Sistemi uygulanmaya kondu ancak karekod satışları kilitledi. Sistem kapsamında, 1 Ocak"tan sonra üretilen ürünlerde kupür yerine “ilacın kimlik numarası” olarak adlandırılan “karekod” yer alıyor. Ancak Sağlık

Bakanlığı genelgeleri yasa ile çelişince Sosyal Güvenlik Kurumu "üzerinde fiyat yok" diyerek karekod"lu ilaçların parasını eczanelere ödemiyor.

Krizin çözümü için eczaneler ellerindeki karekod"lu ilaçları ilaç şirketlerine geri gönderiyor ve harıl harıl üzerinde fiyat olan 1 Ocak öncesi üretilmiş ilaç arıyor. Piyasada eski tarihli ilaçlar bulunduğu için kriz henüz ilaç yoksunluğuna yol açmış değil, ancak bu ilaçların tükenmesinin an meselesi olduğu, sistem düzelmezse pek çok ilacın piyasada bulunamayacağı belirtiliyor.

Genelge yasa ile çelişince...

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, yaşanılan sıkıntının çok geniş boyutlu olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Gerekli altyapı oluşturulmadan sisteme geçilmiş olması ve yasa ile genelgenin çelişmesi bu kaosu yarattı. İlaç şirketleri 1 Ocak"tan itibaren ürettikleri ilaçlara karekod koyuyor ancak SGK bu ilaçların ödemesini yapmıyor. Hal böyle olunca biz ilaçları geri gönderip, eski ilaçlarla vatandaşın ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz.” Piyasadaki kupürlü ilaçların tükenmesi sonrasında piyasada ciddi bir ilaç sıkıntısının yaşanabileceği belirtiliyor.

Eczacılar Danıştay"a dava açtı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe konulan İlaç Takip Sistemi ile Karekodlu ürünlerin bedellerinin ödenmesi konulu genelgeyi Danıştay"a taşıdı. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, Karekod uygulamasının eczanelerde büyük bir kaos yarattığını belirtti. Saydan, SGK"nın yayımladığı kupür ve barkod tablosunun 6 bilinmeyenli denkleme benzediğini ifade ederek, “Karekodlu ürünlerde karekod kesilmez" denilmesine rağmen, SGK"nın genelgesinde "karekod kesilecek" deniyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi. -vatan