Uğur ERGAN-Merve ERDİL / ANKARA Toygun ATİLLA-Eray EROLLU / İSTANBUL

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul"daki Genişletilmiş Irak Toplantısı"nda katılım açısından diplomatik kriz yaşanmasını son anda önledi.

Edinilen bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Moon, iki gün önce toplantıya katılmayacağı haberini Ankara"ya iletti. Bunun üzerine Erdoğan devreye girdi. Toplantının Irak"ın geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, Moon"u İstanbul"a gelmeye ikna etti.

MOON"U İKNA ETTİ Moon, İstanbul toplantısı öncesi bugün Ankara"ya da gelerek, Erdoğan"la görüşecek. Moon"un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan"la da biraraya gelmesi bekleniyor. Moon"un yanı sıra Irak Başbakanı Nuri El Maliki de toplantıya katılmayacağını bildirince, Erdoğan, ikinci kez devreye girdi. Toplantının eş başkanı olan Maliki ile dün telefonla görüşen Erdoğan, onu da ikna etti. Yarın Çırağan Sarayı"nda düzenlenecek, Dışişleri Bakanları toplantısının açış konuşmasını Başbakan Erdoğan yapacak.

KONU IRAK Bugün Ankara"ya gelecek ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşecek. Akşam İstanbul"a geçecek Rice, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan"ın Feriye Lokantası"nda vereceği akşam yemeğine katılacak. Çırağan Sarayı"ndaki toplantıya AB"nin Güvenlik ve Savunmadan Sorumlu Yüksek Komiseri Javier Solana, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Arap Ligi Genel Sekreteri Amr Musa"nın katılacağı kesinleşti.