Yunan basını, “Almanya ve Fransa"nın, ekonomik krizdeki Yunanistan"a, kendilerinden silah satın alması koşuluyla destek verme kararı aldıklarını” öne sürdü.
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu"nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ile görüşmelerinde “silah alımı konusunun da konuşulduğunu” belirten gazeteler, “Almanya ve Fransa"nın Yunanistan"a desteğinin, silah alımı konusunda Yunan hükümetine yeni yükümlülükler getirdi” ifadelerine yer verdi.
Elefterotipia gazetesi, “Ücret Karşılığında Avrupa Desteği” başlıklı haberinde, “Almanya ve Fransa"nın Yunanistan"a destek verme kararlarından sonra, Yunanistan"ın silah satın alımı konusunda Avrupalıları tercih etmek zorunda kalacağını” yazdı.
Gazete, “Fransa ve Almanya"nın, ülkemizin ekonomik sorununa olan katkısı silah satın alımında onları tercih etmemizle ilişkili” ifadelerini kullandı.
Habere göre, bir bakanlar kurulu üyesi, “Destek istediğin Almanya ve Fransa sana borç para verirken, sen Amerikalılardan satın alamazsın. Yeni satın alımlar, sadece ekonomik ve teknik kriterlerle yapılamaz” dedi.
Gazetenin haberinde, Kostas Simitis hükümetinin “Eurofighter” savaş uçağı satın alımıyla ilgili kararının Kostas Karamanlis döneminde iptal edilmesinin Almanya"yı çileden çıkardığı ve Yunanistan ile olan her görüşmede bu konunun gündeme getirildiği kaydedildi.
Proto Thema gazetesi de, “Yorgo"yu Değiştiren Üç Gün” başlıklı haberinde, Papandreu"nun Almanya ve Fransa ziyaretleri sırasında “silah satımı konusunda gayriresmi pazarlıklar yapıldığını” öne sürdü.
Gazete, “güvenilir kaynaklara” dayandırarak verdiği haberinde, “Fransa"da, Papandreu"yu "Gerçek dostlar zor zamanda belli olur" sözleriyle karşılayan Sarkozy;nin, Fransa ile Yunanistan arasında henüz pazarlık aşamasında bulunun 3 milyar avro tutarındaki 6 adet firkateyn alımının ilerletilmesini ve Fransız yapımı Rafale uçaklarının satın alımı konusunun da incelenmesini istediğini” yazdı.
Papandreu, daha önce, Sarkozy ve Merkel ile olan görüşmesinin ardından bu konuda basında çıkan haberleri yalanlayarak, “Devlete para kazandırmaya çalışırken silah satın almamız garip olur” açıklamasında bulunmuştu.
Dış borcu bu yıl içinde 300 milyar avroya ulaşması beklenen Yunanistan"ın büyük alacaklıları arasında yaklaşık 55 milyar avroyla Fransız, 46 milyar avroyla İsviçre ve 32 milyar auroyla Alman bankaları bulunuyor. - milliyet