Zirveye damgayı Türkiye'nin doğal liderliği vurdu. Bölge ülkeleriyle ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan Türkiye, zirvede dünyaya barış mesajı verirken, 1,5 milyarlık nüfusa sahip İslam ülkelerinin huzuru için büyük bir gayret gösterdi.

İstanbul'daki İSEDAK Ekonomi Zirvesi dün yoğun bir gündeme sahne oldu. 54 ülkeden temsilcinin katıldığı toplantıya 11 Devlet Başkanı, 6 Başbakan, 18 Bakan, 3 Cumhurbaşkanı Yardımcısı düzeyinde katılım oldu. İSEDAK'ı 700 akredite basın mensubu izledi. Zirveye katılan heyet başkanlarını karşılayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik etti. Four Seasons Otel'de Boğaz manzarası önünde gerçekleştirilen fotoğraf çekimine Gül, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed Cabir El Sabah ile birlikte geldi.Fotoğrafın çekileceği platforma en son gelen Ahmedinejad, platformun ortasında yan yana bulunan Gül ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın arasına yerleşti. Ahmedinejad, daha sonra Gül ve Esad'la aynı anda tokalaşarak basın mensuplarına görüntü verdi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da fotoğraf çekiminde bulundu.

GÜL: GÜÇLENİYORUZ

Zirvenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlığını yaptığı İSEDAK'ın çalışmalarını 25 yıldır başarıyla ve istikrarla sürdürdüğünü belirterek, “Tüm İslam ülkeleri için önemli bir işbirliği platformu olan İSEDAK, önümüzdeki dönemde bu özelliğini güçlendirerek devam ettirecektir' dedi. İslam ülkeleri arasındaki dostluk ve kardeşliğin en üst düzeyde simgesi olan İslam Konferansı Örgütü'nün bu yıl 40. kuruluş yıldönümü olduğunun altını çizen Gül, İKÖ'nün bugüne kadar kaydettiği başarıları arasında üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari bağların güçlendirilmesi ile kalkınma ve ortak refah için sürdürülen işbirliği gayretlerinin önemli yer tuttuğunu söyledi.

İŞBİRLİĞİ GELİŞİYOR

Gül, gıda ve finansal kriz, iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla mücadele konusunda ortak hareket etmenin zorunlu hale geldiği günümüzde, İSEDAK işbirliğini, İslam medeniyetinin güzel örneklerini ve özündeki barışçıl mesajlarını dünyaya sunacak şekilde geliştirmek gerektiğini ifade etti. Gül, İSEDAK'ın, kuruluşundan bugüne üye ülkelerin potansiyellerini hayata geçirecek birçok projeye öncülük ettiğini belirtti.

Tercihli ticaret sisteminin kurulması, ticaretin finansmanı, özel sektör kuruluşları arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve kapasite artırımına yönelik faaliyetlerin bu projelerden bazıları olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye İKT ülkeleriyle olan ticaretini son 8 yılda beş katına çıkardı. Bu vesileyle İSEDAK'ın bugünlere gelmesinde emeği geçenlere kteşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

49 ÜLKENİN 22'Sİ İKÖ'DEN

Basına kapalı yemekte konuşmasını sürdüren Gül, yazılı metni dağıtılan konuşmasında ise, fakirliğe ve sorunlu coğrafyaya dikkat çekti ve “En az gelişmiş 49 ülkeden 22'sinin İKÖ üyesi olması düşündürücü”değerlendirmesinde bulundu.

Milli paralarımızla ticaret yapmalıyız

Zirvede konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, sözlerine, “Türkiye halkının sıcak karşılamasından dolayı teşekkür ediyorum” diyerek başladı. İSEDAK'ın üye ülkelerin işbirliğinin derinleşmesi, çözüm yollarının geliştirilmesi ve sorunlara en uygun çözüm yolunun bulunması için iyi bir fırsat olduğunu kaydeden Ahmedinejad, “Hiç şüphesiz dünya büyük değişikliklere gebedir. Dünyaya hakim bulunan siyasi ekonomik ve kültürel ilişkiler yola devam edemeyeceklerdir. Bu açıktır, nettir” dedi. Kapitalizmin yolun sonuna geldiğini kaydeden Mahmud Ahmedinejad, bu düzenin iflas etme nedeninin faizcilik olduğunu belirtti. İslam ülkelerinin iki sorumluluğu bulunduğunu anlatan Ahmedinejad, bunları şöyle sıraladı: “Birincisi, yeniden yapılanma ve kendi ülkelerimizi ilerletme. Bu önemli bir görevdir. İkincisi, günümüzde dünya düzeninin ıslahı için çaba göstermek ve uluslararası adaleti sağlamaktır. İslam Kalkınma Bankası'nın güçlendirilmesi ve başarılı bir tecrübe olarak elde tutulması gerektiğini belirten Ahmedinejad şöyle devam etti: “Ticaretler milli para üzerinden yapılmalıdır. Ortak pazar oluşumu mümkün bir projedir. Vize sorunlarını da çözmeliyiz.”

İmkânlarımızı seferber edelim

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise yaptığı konuşmada,”Başkalarına güvenmenin işe yaramadığını İslam ülkeleri açık bir şekilde gördü” diyerek, İslam ülkelerinin kendi haklarına sahip çıkması gerektiğini belirtti ve 'Başkalarına güvenmek hiçbir hedefimizin gerçekleşmesine katkıda bulunmayacaktır. Başkalarından artık adil bir çözüm bekleyemeyiz. Biz kendi haklarımıza sahip çıkmadıkça ve kendimize güvenmedikçe başkalarının bizim çıkarlarımızı korumayacağımızı, artık sonuç elde edemeyeceğimizi görmemiz gerekir' dedi. İslam âleminin yükselmesi için 'kardeş ve dost ülke' olarak tanımladığı Türkiye'de olmaktan dolayı çok memnun olduğunu belirten Esad, sözlerine şöyle devam etti: 'İKT'de başarılarının yanı sıra, bazı başarısızlıkları da görebiliriz. Dünyada, İKT benzeri teşkilatlar çok hızlı yol almasına karşın, bizler daha güçlü sosyal ve kültürel ve kapsamlı ilişkiler kuramıyoruz. Oysa geniş ve zengin kaynaklara sahip İslam alemi bize farklı imkanlar sunmaktadır.İKT çerçevesinde, yatırımların önündeki engeller kaldırılmalı. Teşkilata üye ülkeler arasındaki Vize sorununu aşmak için yatırımcılara ortak iş adamı kartı verilmelidir.İslam ülkeleri arasındaki bilimsel işbirliği yapılmalıdır.”

Aldığımız kararlar hayata geçirilecek

Zirvede konuşan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye'nin, İSADAK'a verdiği sürekli ve güçlü desteğin, İSEDAK'ın İslam Ülkeleri arasında ekonomik işbirliğini geliştirme görevine önemli katkı sağladığını söyledi. 'İSEDAK, farklı reform süreçlerinin hızlandırılmasıyla ilgili bu önemli göreve başladı. Tüm bunların amacı dünyadaki Müslümanların büyük bir çoğunluğunun yaşam koşullarını iyileştirmekti.” diyen İhsanoğlu şöyle devam etti: “Faaliyetler İKÖ içi ticareti artırabilmek için devlet ve hükümet başkanları tarafından belirleniyor. Ticaretin kolaylaştırılmasına ve ticaretin finanse edilmesine yönelik bir dizi tedbirle İKÖ içi ticaret önemli bir artış sağladı. Şu anda yüzde 16,60 düzeyinde küresel bir ekonomik daralmanın olduğunu unutmayalım.' İhsanoğlu, İKÖ içi ticaretin gelişmesinin, yoksulluğun azaltılması ve yoksul kesimin ekonominin içine çekilmesinde de çok önemli rol oynayacağını sözlerine ekledi. İhsanoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Merkez bankaları ve borsalarımızın başkanları arasında yapılan son çalışmalar bu doğrultuda. Alınan kararlar halklarımızın masasına yiyecek olarak, halklarımızın sofrasına yiyecek olarak dönecektir. Bu çabalar, aynı zamanda yoksulluğun azaltılması hedefimize de yakın bir zamanda ulaşabilmemizi sağlayacaktır.”

Kendi kaynaklarımızı işletelim

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai , İslam dünyasının gerekli kaynaklara sahip olduğunu belirterek, 'Bu ortak çaba İslam ülkelerinin ekonomik büyümesi için kullanılmalı. Bunun için de ortaklık kurmak durumundayız' dedi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e İSEDAK'ın başarısı için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

TEK YÜREK OLMAMIZ ŞART

İslam ülkelerinin dünyadaki sosyo ekonomik sıkıntıların çok büyük bir kısımını kendi içinde yaşadığını ifade eden Karzai, 'Dünyada her 10 az gelişmiş en yoksul ülkenin 8'i İslam ümmetine ait. Hepimiz toplandığımız zaman dünyada 1,5 milyara yakın nüfusumuz var ama dünya ekonomisinde bizim sahip olduğumuz pay oldukça düşük' dedi. Şu anda

Müslüman topraklarında bir çok sıkıntı ve çatışma mevcut olduğunu ve bu çatışmaların diğer bölgeleri de tehdit ettiğini vurgulayan Karzai, bunun sahip oldukları tarihi ve kültürel değerleri de yok ettiğine dikkat çekti. Karzi şöyle devam etti: 'Önümüzde gerçekten parlak bir gelecek var. İslam dünyasının gerekli kaynaklara sahip olduğunu görüyoruz. Biz 550 milyon işçimizle birlikte önemli bir iş gücü piyasasına sahibiz ve 1,4 milyar insanız. Bölgesel ve küresel sıkıntılara karşı ekonomik güçle beraber tek bir ses tek bir duruş olmak gerek” dedi. İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı sıkıntıların en fazla, az gelişmiş ülkelerde yaşandığına işaret eden Karzai, “Bu özel ülkeler grubuna özel bir şekilde yardım ediyor olmamız lazım. Çünkü gelecekteki sosyo-ekonomik kalkınma buna bağlı' diye konuştu.

Ortak gelecek için İstanbul Deklarasyonu

IMF-Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarında olduğu gibi 25. İSEDAK zirvesinin sonunda alınan kararlar da İstanbul Deklarasyonu adıyla duyuruldu. Böylelikle İstanbul, küresel kriz sonrasında doğudan ve batıdan geleceği şekillendiren tarihi kararlara ev sahipliği yapmış oldu. İşte İSEDAK'ta alınan kararlar:

Yoksulluğun azaltılması çalışmaları yoğunlaştırılacak,

Üye ülkeler özel sektörleri arasındaki işbirliği geliştirilecek,

Tercihli ticaretin onaylanmasının ardından 2015'te üyeler arasındaki ticaret hacmi yüzde 20'ye çıkarılacak,

Küresel iklim değişikliğine yönelik işbirliği artırılacak,

Ortak mesleki eğitim projesi uygulanacak,

Enerji kaynakları geliştirilecek, verimli kullanımı sağlanacak.

ZİRVEDEN NOTLAR...

Bosna Hersek, KKTC ve Rusya temsilcileri gözlemci olarak katıldı


Zirve, Beyazıt Camii İmamı Suat Gözütok'un Şura ve Rahman surelerinden okuduğu ayetlerle başladı.

Zirvede en geniş katılım sağlayan heyet İran oldu.

Gül, Somali Cumhurbaşkanı Sharif Sheikh Ahmet'i karşılamasının ardından, basın mensuplarına, 'Görüntü alın, her yerde göremezsiniz' diye espri yaptı.

İkinci oturum için salona gelen Gül, ilk oturumdaki kalemi yerinde göremeyince “Burada güzel bir kalem vardı” şeklindeki sözleri gülüşmelere neden oldu.

Katar heyetinden bir yetkilinin elinde, domuz gribinden korunmak amacıyla kullanılan maske göze çarptı ama konuklar ve Gül, tokalaşma ve öpüşme konusunda herhangi bir tereddüt göstermedi.

Heyet başkanları arasında tek kadın heyet başkanı Gambia'dan geldi.

Beşiktaş'taki Four Seasons Oteli çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.1000 polis görev alırken, sahil botları ve helikopterlerle güvenlik desteklendi.

Öğle arasında konuklara, enginar ve levreğin bulunduğu yemekler ikram edildi. Pancar carpaccio üzerine zeytinyağlı enginar ikram edilen konuklar, nar taneleri ile pazı dolması, ardından ılık piyaz ve fırında levrek, tatlı olarak da ayva tatlısı ve kaymak yedi./yeni şafak