Ekonomi Değerlendirme Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile partinin ekonomi kurmayları katıldı.
 
Toplantının ardından, Başbakanlık Basın Merkezi internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, toplantıda, küresel finansal piyasalardaki son gelişmeler ve bu gelişmelerin Türkiye'ye yansımalarının değerlendirildiği belirtildi. Gelişmiş ekonomilerde yaşanan olumsuz gelişmelerin özellikle beklentiler kanalıyla bir çok ülkeyi etkilediği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
 
KRİZ BİZDE KALICI ETKİ BARIKMAYACAK
 
"Ticaret, yatırım ve finans alanlarında uluslararası sistem ile ileri düzeyde bir entegrasyona sahip olan ülkemiz de kısa vadede bu gelişmelerden etkilenmektedir. Bu çerçevede, son küresel gelişmelerin özellikle hisse senetleri ve döviz piyasalarında olumsuz yansımaları görülmektedir. Ülkemizin sahip olduğu güçlü siyasi istikrar ve sağlam makro ekonomik temeller dikkate alındığında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve mali piyasalarımız üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz bir etki bırakması beklenmemektedir."
 
TÜM SENARYOLAR DEĞERLENDİRİLİYOR
 
AK Parti iktidarı döneminde gerçekleştirilen reformlarla Türkiye ekonomisinin bu ve benzeri dış şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıya kavuşturulduğu kaydedilen açıklamada, bu durumun 2008 yılı Eylül ayında ortaya çıkan küresel kriz döneminde net biçimde görüldüğü vurgulandı. Türkiye'nin 2008 yılında yaşanan küresel krizin etkilerinden en hızlı ve güçlü bir biçimde çıkan ülke olduğu belirtilen açıklamada, 'Öte yandan, ekonomi yönetiminde yer alan tüm kurumlarımız gelişmeleri yakından takip etmekte, tüm senaryolara karşı hazırlıklı bulunmakta ve gerekli adımları zamanında uygulamaya koymaktadır' denildi.
 
CARİ İŞLEMLER AÇIĞI DÜŞÜRÜLECEK
 
Küresel gelişmelerin Türkiye'ye yansımasında rol oynayan en önemli unsurlardan birinin son iki yıllık dönemde cari işlemler açığında yaşanan yükselme olduğuna dikkat çekilen açıklamada, cari işlemler açığındaki artışın konjonktürel ve yapısal nedenleri bulunduğu anlatıldı. 
 
Uygulanan para ve maliye politikaları ile makro ihtiyati düzenlemeler sonucunda cari işlemler açığının konjonktürel kaynakları önemli ölçüde dengelendiği belirtilen açıklamada, 'Önümüzdeki dönemde cari işlemler açığına kalıcı olarak çözüm getirecek yapısal düzenlemelerin süratle uygulamaya konulmasına odaklanılacaktır' denildi.
 
Türkiye'de faiz oranları hâlâ çok yüksek
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ve dünyadaki son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin dünyadaki gelişmelerin kendisi üzerindeki olumsuz etkilerini büyük çapta bertaraf edebilecek iç dinamiklere sahip bir ülke olduğunu kaydeden Ergün, bununla birlikte faiz oranlarının hala çok yüksek olduğunu ifade etti. Ergün, şunları söyledi: 'Keşke daha düşük olsa bizim faiz oranlarımız. 
 
Bugün itibarıyla buna imkan olmayabilir. Bugün en büyük problemi yaşayan Avrupa ülkelerine, ABD'ye bakalım, faiz oranları ne? Yüzde 1 bile değil bir kısmında. Biz de dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak, iyi ekonomilerden biri olmak istiyorsak, bu istikamette ilerliyorsak, bu faiz oranlarıyla olmaz. Dünya ekonomisi mal ve hizmet üretimi üzerinden dönmelidir.'
 
İşte öncelik verilecek konular
 
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde şu hususlara öncelik verileceği kaydedildi:
Mali disiplin güçlendirilecek,
Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili eylem planı uygulamalarına devam edilecek,
İstihdam artırıcı politikalar sürdürülecek.
Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla devam edecek.
Özelleştirme Programı kararlılıkla uygulanacak.
İhracata Dönük Üretim Stratejisi, Girdi Tedarik Stratejisi ve İhracat Pazarlarının Çeşitlendirilmesi Stratejisi çalışmaları tamamlanacak.
İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması için yapılan çalışmalara hız verilecek.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlara devam edilecek.
Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik programlar etkin bir biçimde uygulanacak.
Açıklamada, bu hususların 2012-2014 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Programda detaylandırılacağı ifade edildi.
 
yenişafak