Başbakan Erdoğan da dalgalı kur rejimi içerisinde doların yükselmiş olmasının endişe verici bir oranda olmadığını söyleyerek, “Piyasalarla ilgili böyle bir etkilenmenin olacağı görünen gerçektir. Fakat bunun gelip geçici olduğu inancı bende mevcut" dedi

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, AB uyum yasalarının Türkiye"nin terörle mücadelesinde olumsuz etki yaptığı şeklindeki eleştirilere, “Ben bu konuda şaka yapmak istemiyorum, bu çok ciddi bir konu. Avrupa Birliği Parlamentosunun aldığı kararlar başka zararlar da veriyor" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan resmi daveti üzerine Türkiye"ye gelen Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ile görüştü. Erdoğan ve Topolanek görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

“HAMDOLSUN ANLATILDIĞI GİBİ BİRŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL"

Başbakan Erdoğan da dalgalı kur rejimi içerisinde doların yükselmiş olmasının endişe verici bir oranda olmadığını söyleyerek, “Piyasalarla ilgili böyle bir etkilenmenin olacağı görünen gerçektir. Fakat bunun gelip geçici olduğu inancı bende mevcut" dedi. Dünyayla gerekli temasların sağlandığını belirten Erdoğan şöyle dedi:
“Bu bir süreçtir. Finans sektörümüzde, bankacılık sistemimizde 2000"li yılların krizlerinden alınan derslerin bizi gerek Avrupa"da gerek ABD"deki neticelerin bizde görülmeyeceğini söyledik ve şu anda da nitekim böyle şu anda da bu durumdayız. Hamdolsun anlatıldığı gibi, korkulduğu gibi bir şey sözkonusu değil"


BAŞBAKAN'DAN GİRİŞİMCİLERE DAVET

Basın toplantısında Başbakan Erdoğan, AB sürecinde Çek Cumhuriyeti"nin sürekli desteklerini gördüklerini belirterek, 2009"un ilk yarısında AB dönem başkanlığını yürütecek olan Çek Cumhuriyetinin bu desteğinin artarak süreceğine inandığını söyledi. Çek Cumhuriyeti ile dış ticaret hacminin yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini kaydeden Erdoğan, iki ülke arasındaki atılan adımların yeni adımları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, Mersin Akkuyu"da ve Sinop"ta yapılacak nükleer enerji santrallerinin yanı sıra diğer santraller içinde girişimcilere davette bulundu.

ÇEK BAŞBAKAN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek de Türkiye ile aralarındaki ilişkinin olağanın standartların üzerinde iyi olduğunu kaydederek Çek Cumhuriyeti"nin AB"ye girmesinden sonra Türkiye ile derin bir ilişki içinde olduklarını belirtti. Akenerji ile CEZ arasında imzalanan işbirliği anlaşmasını örnek gösteren Topolanek bu tür ortak projeleri desteklediklerini söyledi. Topolanek, terör saldırısı sonucunda şehit olan Türk askerlerinin ailelerine başsağlığı dileyerek “Aynı şekilde bizim askerlerimiz de NATO misyonunda şehit oluyor. Türkiye ve Çek Cumhuriyetlerinin bu konudaki rollerinin yerine başka kimse geçemez" dedi. Türkiye"nin AB"ye kayıtsız şartsız girmesi gerektiğini ifade eden Topolanek, “Hiçbir şekilde imtiyazlı ortaklık, yarım üyelik veya başka türlü bir yarım formülleri kabul etmiyoruz. Bize göre koşulları yerine getiren her ülke AB"ye girme hakkına sahip olmalıdır" diye konuştu.

“AYNI GEMİNİN YOLCULARIYIZ"

Bir gazetecinin Topolanek"e terör örgütü mensuplarının Avrupa"da rahatça dolaştığını, terör örgütünün televizyonunun Avrupa"da yayın yaptığını ve Türk kamuoyunun AB"den teröre karşı kınamadan çok eyleme geçilmesi noktasında bazı beklentilerinin olduğunu anımsatarak, “Bu konuda neler düşünüyorsunuz?" sorusuna, “Ben burada Çek Cumhuriyeti"nin Başbakanı konumundayım AB başbakanı konumunda değilim" diye yanıt verdi. Türkiye"nin acısını kesinlikle paylaştıklarını belirten Topolanek, Çünkü aynı geminin yolcularıyız" dedi. Topolanek, AB içinde herkesin aynı kanıda olmadığını ifade ederek bunun için Fransa ve Güney Kıbrıs"ın bazı fasılları bloke etmesini örnek gösterdi.
Topolanek, Türkiye"de uyum yasalarının askerler tarafından terörle mücadeleyi olumsuz olarak etkilediği şeklindeki eleştirilerin anımsatılması üzerine de, “Ben bu konuda şaka yapmak istemiyorum, bu çok ciddi bir konu. Avrupa Birliği Parlamentosunun aldığı kararlar başka zararlar da veriyor. Regülasyonların karşıtı bir kişiyim. Bizim dönem başkanlığımızda en çok önem verdiğimiz konu regülasyonları azaltmak ve esnek hale getirmektir. Ben sizin içişleri konularınıza giremem. Buradaki problemin ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Herhangi bir yönergenin, yönetmeliğin teröre karşı savaşı kötü şekilde etkilediğini düşünmüyorum. O zaman biz de bu problemlere sahip olurduk" diye konuştu.
Topolanek, dünyada yaşanan ekonomik krizle ilgili konuşarak, ABD tarafından piyasaya sürülen 700 milyar dolarlık kurtarma paketini “şanslı bir karar olarak algılamıyorum" değerlendirmesini yaptı. Topolanek, yapılan yardımı ABD"deki seçimlere bağladı.