Devlet eski Bakanı Kemal Derviş, küresel ekonomik krizin derinleştiğine, projeksiyonların sürekli düşürüldüğüne dikkat çekerek dört unsurun gerçekleşmesi kaydıyla oldukça hızlı bir canlanmanın mümkün olacağını savundu.

Derviş, bu unsurları, finansal sektörünün bilançolarının kamu otoritesince yeniden yapılanması, gerileyen özel talebin yerini kamu harcamalarına ağırlık verilmesi, tüm bunlar için uluslararası işbirliği ve en yoksul insanlara yardım, olarak sıraladı.

Bu aya kadar BM Kalkınma Programını başkanlığını sürdüren, bundan sonra da Washington'daki Brookins Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi'nde görev yapacak Derviş, Financial Times gazetesince yayınlanan makalesinde "Derinleştiği sırada konomik krizin sonundan söz ediyoruz. Ekonomik projeksiyonların sürekli düşürülmesi gerekli oldu. Halbuki, göreli olarak hızlı bir canlama mümkündür, dört unsur gerçekleşmesi kaydıyla" diye yazdı. Derviş bu dört unsuru şöyle sıraladı:

"-Daha fazla beklemeden kamu otoritelerince finansal sektördeki bilançoları, yeniden yapılanmalı ve yazılmalı, gerekli olduğunda da bankalara el konularak.

-Sarmalının aşağı yönünü değiştirmek için gerileyen özel harcamalarının yerini kamu harcamaları devreye girmeli.

-Bunlar, uluslararası işbirliği içerisinde gerçekleşmeli böylece krize katkı yapan cari dengesizlikler, artmak yerine azalır.

-Yıkıcı bir umutsuzluğa sürüklenmemeleri için en savunmasız insanlara yardım yapılmalı."

Kemal Derviş, bütün bunların, bir felaket önlenecek kadar zamanlı olarak gerçekleşmesi şartıyla büyümenin 2010 yılında yeniden başlayabileceğini belirtirken "Bu iyimser senaryoda bile dünya geri dönülmez bir biçimde değişmiş olacak" uyarısını da yaptı.

Gelişmelerin zorlaması ile hükümetlerin rolünün daha da artacağını belirtirken piyasaların kamu politikalarının parmağı olmadan kendi kendilerini düzenleyebileceği fikrinin tüm saygınlığını kaybettiğini vurgulayan Derviş, 1980 yıllarının başından beri etkisini gösteren "fundamentalist piyasa ideolojisinin aşırı biçiminin artık çöktüğünü"de vurguladı.

SABAH