Ekonomik kriz her tarafı derinden sarsarken, Artvin'in Gürcistan sınırındaki küçük kasabası Kemalpaşa girişimci akınına uğruyor. Son dört ayda adeta patlama yapan Kemalpaşa günlük 500 bin dolara ulaşan bir ticaret hacmi yarattı.

İstanbul'da müteahhitlik yapan Engin Bayraktar, işleri bozulunca elinde avucunda kalan son sermayesini kapıp bu küçük sahil kasabasına sığınmış. Hem tekstil maçğazı açmış hem de 38 dükkanlık kapalı çarşı yatırımına soyunmuş. Kriz nedeniyle elinde kalan bornozu havuluyu kapıp gelen Denizlili, Uşaklı, Bursalı, İstanbullu tekstilciler de krizde soluklanmak için yine buraya koşmuş. Kimi kötü giden işleri yüzünden biraz olsun belini doğrultmak için gelmiş kimisi ise 'erken davranan kazanır' diyerek sermayesini yüklendiği gibi kendini burada bulmuş.
Krizin adının neredeyse hiç anılmadığı bu küçük sahil kasabasında alış veriş neredeyse hiç durmuyor. Nevresimler, çarşaflar, halılar, havlular, bornozlar takım takım satılıyor. Kimi günler sabaha kadar süren alış veriş ile aylardır kaybettiklerini yerine koymaya çalışan girişimcilerin yüzünü güldüren bu küçük kasabada her türlü türlü mala talep var. Müşteri ise küçük kasabanın hemen yanı başındaki Gürcistan'dan geliyor.
Küresel mali krizin tüm dünyayı kasıp kavurduğu şu günlerde Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Gürcistan sınırındaki küçük sahil kasabası Kemalpaşa girişimci akınına uğruyor. 1.5 yıl önce Gürcistan'dan gezi amaçlı olarak gelen müşterilerin ufak ufak başlattığı bavul ticareti son 4 ayda adeta patlama yaratarak günlük 500 bin dolara ulaşan bir ticaret hacminin doğurdu.
Bir yıl önce birkaç mağazanın bulunduğu kasaba şimdi 340 adet mağazanın açıldığı ve 100'ün üzerinde mağazanın ise açılmayı beklediği ve dev bir ticaret merkezine dönüşmüş durumda.
Normal bir günde 5 bin Gürcü müşterinin günü birlik ziyaret ettiği kasabada, son iki aydır talep üzerine haftada iki gün açılmaya başlanan semt pazarı sayesinde 10 bin kişinin ziyareti ile karşı karşıya.

Milliyet