Borusan Holding ile Almanya"nın 3. büyük enerji şirketi Energie Baden-Württemberg AG (EnBW), Türkiye enerji sektöründe yüzde 50 ortak oldu.
Ortaklık kapsamında Borusan ve EnBW, öncelikle Borusan Enerji"nin portföyündeki yaklaşık bin megavatlık yatırımı tamamlayacak. İki kuruluşun hedefi ise, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından olmak üzere 2 bin megavatlık yatırım olarak belirlendi.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, ortaklığa ilişkin Çırağan Sarayı"nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, toplantının kendisi için iki açıdan büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Birincisi, içinde bulunduğumuz küresel büyük ekonomik kriz ortamında bu ortaklık, ülkemizin yabancı yatırımcılar açısından cazibesini kaybetmemiş olduğunu göstermesi açısından çok
değerli. Bizim açımızdan daha da gurur verici olan ikinci nokta ise, Alman ortaklarımız tarafından bu çapta bir yatırım için Borusan"ın seçilmiş olması" ifadesini kullandı.
Kocabıyık, bu seçimin, 65 yıllık köklü bir sanayi grubu olan Borusan"ın uluslararası kredibilitesini gösterdiği için çok önemli olduğunu, kendilerine geleceğe ilişkin büyük bir umut verdiğini ifade ederek, bugün içinde bulundukları koşullarda "umudun" çok değerli bir kavram olduğunu söyledi. Küresel ekonomik krizin Türkiye"ye ne kadar ciddi bir hasar verebileceğini gördüklerini, sanayide kapasitenin tahminlerinin ötesinde gerilediğini, işsizliğin ürkütücü boyutlara ulaştığını, ticaretin neredeyse durma noktasına geldiğini anlatan Kocabıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geleceği halen tam olarak göremiyoruz. IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası ekonomiye yön çizen kurumlar ekonomik krizin yerini 2010 yılı
ortasından itibaren büyüme eğilimine bırakacağını öngörüyorlar. Biz de paralel bir şekilde, bu yıl ülkemizde beklenen yüzde 3-4 civarındaki ekonomik daralmanın 2010"da yerini 1-2 puanlık bir büyümeye bırakacağını düşünüyoruz. Bu düzlüğe çıkış öngörümüzde, hükümetimizin kısa süre önce almaya başladığı tedrici tedbirlerin önemli bir rolü olacaktır. Zaten şimdiden bu tedbirlerin iç pazardaki olumlu sonuçlarını hızlı bir şekilde görmeye başladık. İçinde bulunduğumuz bu krizi atlatma çalışmalarının ortasında, Almanya"nın enerji sektöründeki en büyük
şirketlerinden biri olan EnBW AG"nin ülkemize çok ciddi boyutlarda yatırım yapma kararının önemi daha da net bir şekilde ortaya çıkıyor."
-"BORUSAN, 2001"DEN BU YANA TÜRKİYE ORTALAMASINDAN 5-6 KAT FAZLA
BÜYÜDÜ"-
Ahmet Kocabıyık, Borusan"ın, 2001 krizinden bu yana Türkiye ortalamasından 5-6 kat daha fazla büyüme göstermiş bir şirket olduğunu
belirterek, "Aynı performansı şu an içinde bulunduğumuz küresel ekonomik krizin yerini yeni bir yükseliş dönemine bırakmasıyla birlikte yeniden göstermeye kararlıyız. Bunun için en önemli kozlarımızdan biri de kısa bir süre önce adım attığımız enerji sektöründeki faaliyetlerimiz olacak" diye konuştu. Grubun çelik iş kolundaki faaliyetleriyle birlikte en önemli gelir kaynağı olmasını planladıkları enerji iş kolunda büyük bir yatırım planları bulunduğunu bildiren Kocabıyık, enerji iş kolundaki faaliyetlerine, Türkiye"nin en büyük 10 üreticisinden biri olma hedefiyle uzun vadeli baktıklarını, bu bakış açısıyla öncelikle EnBW ile beraberce ellerindeki bin megavata yakın lisansın gerektirdiği tüm yatırımları tamamlayacaklarını kaydetti.
Kocabıyık, "Ardından da 2020 yılına kadar toplam 2,5 milyar avroluk bir yatırım planını realize ederek 2 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşacağız. Bu büyük yatırım sürecinde EnBW ile birlikte yürüme kararını, hem ortağımızın sektördeki küresel bilgi ve deneyim birikimini işimize yansıtmak hem de ortaklaşa olarak daha büyük bir finansman gücü yaratmak amacıyla aldık" şeklinde konuştu.
Borusan"un uzun yıllar boyunca ArcelorMittal, Mannesmann, BMW, Land Rover, Caterpillar, Eaton ve Manheim gibi kendi alanında küresel gücü olan köklü şirketlerle başarılı ortaklıklar sürdürmüş bir grup olduğunu belirten Kocabıyık, bu edinilmiş iş kültürünün EnBW AG ile ortaklıklarında kendilerine büyük bir güç vereceğine inandığını ifade etti.
EnBW"nin bilgi birikimi ve deneyiminin de kendilerine enerji sektöründe hızlı ve kesintisiz bir büyüme yolu açacağını vurgulayan Kocabıyık, "Bu
ortaklığımızın her iki grup, Türk ve Alman ekonomileri için bir katma değer yaratacağına emin olarak bu ortak projenin gerçekleştirilmesinde emeği olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
-"ORTAKLIKTAN SON DERECE MEMNUNUZ"-
EnBW Üst Yöneticisi (CEO) Hans Peter Villis de, yaklaşık 6 milyon müşterisi ve 20 binden fazla çalışanı bulunan EnBW Energie Baden-Württemberg AG Almanya"nın üçüncü büyük enerji şirketi olduğunu ifade ederek, merkezi Almanya"nın güney batısında Baden Württernberg eyaletindeki Karlsruhe kentinde bulunan EnBW"nin 2008 cirosunun 16 milyar avronun üstünde bulunduğunu bildirdi.

Villis, EnBW faaliyetlerinin 3 ana iş koluna odaklandığını, bunların; elektrik üretimi ve dağıtımı, doğal gaz sondajı ve dağıtımı, enerji ve çevre
hizmetleri olduğunu hatırlatarak, dengeli bir üretim portföyüne sahip olan EnBW"de hidroelektrik santrallerinin güçlü bir gelenek oluşturduğunu, grubun, satışlarının yüzde 89"dan fazlasını Almanya"da gerçekleştirdiğini anlattı.

Diğer ülkelerdeki operasyonları arasında İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Avusturya ve Polonya"da iştiraklerinin yer aldığını kaydeden Villis, Fransız Electricite de France (EDF) ile yaptıkları işbirliğinin sinerji yarattığını ve ortak projelerle büyümenin yolunu açtığını söyledi.
Villis, "Ana iş kollarında karlı, sürdürülebilir ve dengeli büyümek, 2009 yılında da EnBW"nin kurumsal gelişme stratejilerinin merkezinde
bulunmaktadır. Amacımız Almanya"da ve Türkiye pazarında, yenilenebilir enerjiler alanındaki üretim pozisyonumuzu önemli ölçüde güçlendirmektedir" dedi.

Türkiye"nin potansiyellerini hayata geçirmek ve ekonomik büyümeyi sürdürülebilir bir zemine oturtmak açısından enerjinin kilit sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Villis, şunları kaydetti:
"Maliyet etkin, yüksek kaliteli ve çevre dostu enerji üretimi ekonomik kalkınmayı destekleyecek ve ülkenin refahını artıracaktır. Halen Türkiye, enerji üretiminde esas olarak petrol ve doğal gaz kullanmaktadır. Enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 70"i ithal edilmektedir. Oysa Türkiye, özellikle yenilenebilir enerjilerde büyük bir potansiyele sahiptir. Yerel üretimde kömürden sonra en çok kullanılan ikinci enerji kaynağı hidro elektriktir. Biyolojik enerji kaynakları, jeotermal enerji, rüzgar ve güneş enerjisi de Türkiye"de büyük potansiyele sahip, ancak yeterince yararlanılmayan kaynaklardır.
Biz Borusan ile birlikte bu potansiyeli kullanmak istiyoruz. Türkiye"nin yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek, bu ülkenin enerji ithalat
faturasını azaltacak ve ekonomi için gerçek değer yaratacaktır. Bu yatırımı önde gelen, uluslararası deneyime sahip bir Türk şirketi olan Borusan"la birlikte yapmaya karar verdik. Bu ortaklıktan son derece memnunuz. Birlikte en etkin, esnek, güvenilir ve maliyet etkin teknolojileri kullanarak Türkiye"nin önemli elektrik üreticilerinden biri olmayı hedefliyoruz. Ortaklığımızın birçok başarılı
projeye imza atacağına inanıyorum."

Milliyet