Bildirgeden: "Bu krizi atlatmamızı sağlayacak şey milli gelirimizin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hane halkı harcamalarını canlı tutmaktır"


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK ve Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD bir araya gelerek "Kriz varsa çare de var" seferberliği başlattı. Seferberliğin ilk evresini oluşturan iletişim kampanyasının 5 hafta sürmesi planlanıyor. İlk hafta tüketicilere yönelik "Eve kapanma, pazara çık" mesajıyla başlanan kampanyada sonraki haftalarda üreticiye, çalışana ve hükümete yönelik çağrılar da yapılacak.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından okunan bildirgede, "Üreten Türkiye platformunu kurduk üreten Türkiye'nin şirketleri, çalışanları, esnafı bu krizden daha az hasar görsün diye, 'Kriz varsa çare de var' diyor, 'Türkiye'nin yüzü gülsün' diye herkese sesleniyoruz" denildi.

KRİZDEN ÇIKIŞIN FİTİLİ ATEŞLENDİ

Krizi az hasarla atlatan ülkelerin kriz bittiğinde uluslararası rekabet yarışına diğerlerinden önde devam edeceği vurgulanan bildiride, “Ayağa kalkmak için bir fitilin ateşlenmesine ihtiyaç var. Ne kadar tek vücut olursak ekonomik gücümüz ve hedeflerimize ulaşma şansımız o kadar artacak. Öncelikle şunu anlamalıyız ki üretim-tüketim-istihdam birbirine bağlı, biri olmazsa hiçbiri yok."

BU DA GEÇER

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, çok krizler atlatıldığını hatırlatarak, “Aynı o Erzincan türküsündeki gibi... 'Bu da gelir, bu da geçer' demeyi unutmamalıyız” dedi.


Siyasette ilk konsensus ekonomide

Hisarcıklıoğlu, kampanyaya destek veren Başbakan Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal, MHP lideri Devlet Bahçeli'ye teşekkür ederken, siyasilerin bu noktadaki mutabakatının kendilerini daha çok heyecanlandırdığını ifade etti.



Ertelemeyin, bugün tüketin

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İmkanı olanların yaşamlarını, harcamalarını azaltmadan sürdürmelerini söyleyeceğiz. Bilinçli tüketim zamanının geldiğini hatırlatacağız. Daha sonra hem halkımıza hem de sanayicimize güven vermeyi amaçlayan ilanlarımız devreye girecek. Nereden nereye geldiğimizi, hiçbir doğal kaynağa sahip olmadan bu topraklarda güçlü bir sanayinin temelini attığımızı, kaç badireden geçtiğimizi ve sapasağlam ayakta kaldığımızı herkese hatırlatacağız. Aynı o Erzincan türküsündeki gibi bugünkü zorlukların içinde aklımızda hep yarın olmalı, 'bu da gelir, bu da geçer' demeyi unutmamalıyız. Zaten hep öyle olmadı mı? Üreten Türkiye'nin dayanma gücünü artırmak için iç piyasayı canlandırmamız şart. Bu iletişim kampanyası, sadece bir zihinsel hazırlık sürecini oluşturuyor."