Kredi krizinin ABD"li bankalardan sonra Avrupalı bankaları da vuracağı vurgulanıyor.

Kriz Avrupa"ya sıçrıyor

Credit Suisse ilk çeyreği zararla kapatacağını açıklarken, Alman bankası IKB"nin zor durumda olduğu söyleniyor


Kredi krizinin ABD"li dev şirketleri kurban almaya devam edeceğine yönelik korkular şimdi de Avrupalı bankalara sıçradı. Alman bankası IKB"nin likidite sıkıntısı çektiği söylentileri ve Credit Suisse"in ilk çeyreği zararda kapatacağını açıklaması, başta Avrupa olmak üzere Türkiye"de de moralleri bozdu. Hissedarları arasında Deutsche Bank"ın da olduğu Sigma Fonu"nun zor durumda olduğuna yönelik haberler de borsalarda satışları hızlandırdı. İMKB, Avrupa borsalarındaki düşüşlerin ardından günü yüzde 2.59"luk kayıpla 39.847 puandan tamamladı.

Credit Suisse"in ilk çeyreği kârla bitiremeyeceğini açıklaması ve Alman bankası IKB"nin zor durumda olduğu yönündeki haberler moralleri bozdu. Avrupa merkez bankalarının piyasalardaki likidite sıkıntısının devam ettiğine yönelik sinyallere yanıt olarak piyasaya para vermesinde IKB"nin ciddi miktarda sermayeye ihtiyacı olduğu yönündeki söylentilerin etkili olduğu belirtiliyor.



Fonlar nakite döndü

Dün sabah Alman Devlet Bankası KfW, zor durumdaki IKB"ye varlıklarındaki değer düşüklüğünü karşılaması için 450 milyon dolar vereceğini açıkladı. Alman hükümeti bu bankayı ayakta tutmak için geçen ay 1 milyar euro teklif etmişti. Avrupa Merkez Bankası dün yaptığı ihalerle piyasalara 5 gün vadeli olarak 15 milyar euro verdi.
Fonların emtia fiyatlarının rekor seviyelere tırmanmasının ardından satış yapıp nakite dönmeleri, dolara hem yurtdışında hem de yurtiçinde değer kazandırdı. Pazartesi günü bin 30 dolara çıkan altının ons fiyatı 905 dolara, petrolün varil fiyatı ise 100 doların altına indi. Fonların emtiadan kaçmaya başlamalarının ardından dolar euro karşısında yüzde 1.6 değer kazandı.

Bazı Avrupalı bankaların zor durumda olduğuna yönelik haberler de eurodaki değer kaybını hızlandırdı. Euro/dolar paritesindeki sert düşüşün ardından dolar içeride 1.5 kuruş artarak 1.25 YTL"ye yükseldi.



Credit Suisse: Kâr etmedik

Şubat ayında mortgage"tan 2.85 milyar dolarlık zarar yazan İsviçreli Credit Suisse, 2008"in birinci çeyreğinde aktif değerlerindeki büyük düşüşler ve zor piyasa koşulları nedeniyle kâr elde etmesinin muhtemel olmadığını, ancak Şubat ayında açıkladığı yüksek aktif değer düşüşlerin, ilk düşünüldüğü kadar kötü olmadığını açıkladı. Yazılı açıklamanın ardından gazetecilere konuşan Credit Suisse"nin CEO"su Brady Dougan, aşırı dalgalı piyasada faaliyet göstermeye devam ettiklerini ancak yine de konumlarının sağlam olduğunu söyledi.
Dougan, “Aşırı dalgalı piyasada faaliyet göstermeye devam ediyoruz . Sektörün üzerindeki baskı belli. Konumumuzu daha muhafazakâr tuttuğumuz için, zarara rağmen yine de zaman içinde rakiplerimizden daha iyi performans gösteriyoruz” dedi. Açıklamaların ardından Credit Suisse hisselerinde kayıp yüzde 11"e ulaştı.