Küresel kriz tüm dünyayı etkisi altına alırken, futbol kulüplerini teğet geçti. Dünyanın en değerli 25 futbol kulübünün piyasa değeri, 2008"de bir öcenki yıla göre yüzde 8 oranında artış gösterdi.

Forbes dergisi tarafından yapılan araştırmaya göre, en zengin 25 kulübün ortalama piyasa değerinin ise 597 milyon dolara yükselirken, 5 kulübün ise 1 milyar doların üzerinde bir değere sahip olması dikkat çekti.

En değerlisi Manchester United

Listede en değerli kulüp, 1.87 milyar dolarlık piyasa değeriyle Manchester United oldu. Geçen yıl Şampiyonlar Ligi"ni kazanan İngiliz kulüp, bu unvanı beş yıldır elinde bulunduruyor. İngiliz takımın piyasa değeri, 2008"de yüzde 4 oranında arttı. Manchester United"ı 1.35 milyar dolarla İspanyol Real Madrid ve 1.2 milyar dolarla İngiliz Arsenal izledi. Sıralamada geçen yıl dördüncü olan Alman futbol takımı Bayern Münih ise 1.1 milyar dolarlık değeriyle dördüncülüğe yükselirken, İngiliz Liverpool, 1 milyar dolarla beşinciliğe geriledi.

Forbes listesinde, 990 milyon dolarlık değeriyle Milan altıncı olurken, İtalyan takımını 960 milyon dolarla İspanyol Barcelona, 800 milyon dolarla İngiliz Chelsea, 600 milyon dolarla İtalyan Juventus ve 510 milyon dolarla Alman Schalke 04 izledi. Listede ilk 10"a 4 İngiliz kulüp girerken, İspanya, Almanya ve İtalya"dan 2"şer kulüp yeralıyor. İlk 10"daki kulüplerden, değeri tek düşen takım Liverpool oldu. İngiliz takımın değeri yüzde 4 eridi.

Listede Türk takımı yok

Forbes tarafından açıklanan en zengin 25 kulüp arasında hiçbir Türk takımı bulunmuyor. İlk 10 sıradaki takımlardan değeri en çok artan yüzde 24 ile Milan oldu. Tüm takımlar arasında değerini en çok artıran yüzde 62 ile Manchester City oldu. Piyasa değeri 310 milyon dolara ulaşan Manchester City"yi geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri kraliyet ailesine ait olan Abu Dhabi United Grubu satın almıştı.

Beckham, 43 milyon dolarla rekortmen

FORBES Dergisi en fazla kazanan futbolcuları da sıraladı. Buna göre, Milan"ın İngiliz futbolcusu David Beckham, 43 milyon dolarlık geliriyle bu yıl da dünyanın en çok kazanan futbolcusu oldu. İkinci sırada bu yıl 33 milyon dolarlık geliriyle Barcelona"dan Milan"a geçen Ronaldinho yeraldı. Üçüncü sırada ise 28 milyon dolarla Barcelona"nın Fransız futbolcusu Thierry Henry bulunuyor. Milan"ın yıldızı Kaka da, 22 milyon dolarlık kazancıyla listede dördüncü olurken, Brezilyalı yıldızı, 21 milyon dolarla Manchester United"dan Cristiano Ronaldo izledi. Messi, Frank Lampard, Wayne Rooney, John Terry ve Steven Gerrard 18"er milyon dolar kazanıyor.

Hürriyet